Löfven och Linde var på besök i Iran. Foto: TT

Bilder på svensk delegation tolkas olika

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige ifrågasätts varför kvinnorna i den svenska delegationen bar slöja när de i helgen besökte Iran. Men i Iran diskuteras det i stället att det var så många kvinnor med vid mötet.

Många har kritiserat handelsminister Ann Linde för att hon bar slöja vid ett officiellt besök i Iran. Mest högljudd var Liberalernas partiledare Jan Björklund, men även Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabahveh, som är född i Iran, är kritisk till att den svenska regeringen inte tog ställning för kvinnors rättigheter.

Till Aftonbladet säger hon att iranska kvinnor kämpar för att inte bära slöja och att svenska ministrar bekräftar ett politiskt förtryck genom att ha slöja på sig.

– Jag är upprörd och förbannad. Det borde ha varit så självklart i en feministisk regering, men i stället gör man precis som alla andra, säger hon till tidningen.

Iransk kritik

Även från Iran kommer kritik mot Ann Linde. Den iranska kvinnoorganisationen My Stealthy Freedom som kämpar mot slöjlagen skriver på Facebook att den svenska regeringen skulle ha vägrat att ha acceptera lagen.

Läs mer: Linde svarade på slöjbråket: ”Jag vill inte bryta mot lagen”

Organisationens grundrare, iranska journalisten och aktivisten Masih Alinejad jämför med när Isabella Lövin retades med Donald Trump i en bild där hon skriver under en klimatlag endast omringad av kvinnor, en passning till när den amerikanske presidenten skrev under en order som inskränkte stöd till abortorganisationer, omringad av enbart män.

– Kvinnor i den svenska regeringen skulle ha fördömt en lika orättvis situation i Iran. Är du feminist och bryr dig om jämställdhet bör du utmana ojämställdheten överallt, säger Alinejad till BBC News.

Men det är också en annan sida av mötet mellan mellan president Hassan Rohani och statsminister Stefan Löfven (S) och hans delegation som debatteras i Iran. En bild på mötet som visar elva män på den iranska sidan av ett stort bord och sex kvinnor och fyra män på den svenska, sprids nu i sociala medier. Bilden har delats på tre stora kanaler i det sociala mediet Telegram, med flera hundratusen följare och som har en reformistisk agenda. Där ses det som positivt att delegationen bestod av så många kvinnor. Telegram är den största appen för kommunikation i Iran, där tillgången till vissa sociala medier är begränsad.

Rohani delade en annan bild

Bilden delades sedan vidare på Twitter.

”Kära Hassan, när du ser den här bilden vad tänker du om dig själv?”, skriver en twittrare i en passning till presidenten.

Rohani själv twittrade en bild som inte visade kvinnodominansen och under hashtagen iranswedenwomen på farsi spekulerar en annan twittrare i att det var ett högst medvetet val av bild.

Även konservativa politiker har kommenterat mötet i sociala medier och kritiserar bland annat att en del dokument undertecknades på den svenska ambassaden och inte på en iransk plats, vilket de kallar en förolämpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.