Billig matkasse i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det billigaste nordiska landet att leva i åtminstone när det gäller livsmedel. Däremot är det, liksom tidigare, dyrt att dricka sprit och röka.

Siffrorna kommer från EU:s statistikmyndighet Eurostat, och visar på stora skillnader inom EU-området och inom Europa som helhet. Priserna på livsmedel inklusive alkoholfria drycker var under fjolåret dubbelt så höga i det dyraste EU-landet som i det billigaste.

Danmark dyrast

Dyraste matkassen bland EU-länderna hade Danmark där livsmedlen kostar 39 procent mer än genomsnittet för alla 27 medlemsländer som satts till 100 procent. Eurostat har dock också med statistik från Europas övriga länder, av vilka det framgår att Norge är dyrast i vår världsdel.

Ser man till alkohol- och tobakspriser toppar de nordiska länderna. Undantaget är Danmark som visserligen ligger över prisgenomsnittet men ändå långt under exempelvis Norge där alkoholpriserna ligger på 234 procent.

Köpkraften varierar

Lika kraftigt varierar köpkraften länderna emellan. Länder som Bulgarien, Lettland och Rumänien, med en låg prisnivå på livsmedel, har i gengäld en köpkraft som bara är runt hälften av genomsnittet.

”Dyra” länder har i regel hög köpkraft. Högst köpkraft i Europa har Luxemburg med 268, tätt följd av Norge på 177. Sveriges notering på 120 placerar oss bland de fem ”rikaste” EU-länderna i Europa och sist bland de åtta rikaste om man räknar med Norge, Schweiz och Island.

Statistikerna har av naturliga skäl inte hunnit få med den senaste utvecklingen i Grekland, som åtminstone i fjol hade en köpkraft på 95. Och trots att Polen anses ha Europas snabbast växande ekonomi låg köpkraften bara på 61 procent av genomsnittet.

TT

Dyrt och billigt i Europa

De fem dyraste matkassarna (utan alkohol och tobak) i Europa (Genomsnittet EU27=100):

Norge 154

Schweiz 141

Danmark 139

Irland 129

Finland 120

(Sverige;104, på 13:e plats)

De fem billigaste matkassarna:

Makedonien 52

Polen 64

Rumänien 66

Bulgarien 68

Serbien 70

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.