Billig migränmedicin ersätter dyr

Uppdaterad
Publicerad

Statens kostnader för migränmediciner ska sänkas. Genom att sluta subventionera den dyraste medicinen hoppas staten spara 42 miljoner kronor.

I dag presenterades listan över de preparat som patienterna kan köpa till subventionerat pris. På den finns inte längre den dyraste medicinen – Imigran 100 mg – med.

Orsaken är att läkemedelstillverkaren lanserat ett billigare men likvärdigt preparat, Imigran Novum.

Cirka en miljon svenskar lider av migrän, som är en kronisk huvudvärk.

-Vi får samma hälsa för 42 miljoner mindre, och de pengarna kan vi använda till annat. Till exempel till att 63.000 fler patienter som lider av migrän kan få de här modernare läkemedlen, säger Ann-Christin Tauberman generaldirektör för Läkemedelsförmånsnämnden till SVT:s Rapport.

Migränförbundet välkomnar

Fler mediciner än tidigare kommer nu att finnas till subventionerat pris.

-Det är väldigt individuellt vilket läkemedel som fungerar. Det kan vara så att en och samma person kan ha behov av flera olika läkemedel vid olika typer av anfall, men det kan också vara så att det läkemedel som passar den ena inte passar den andra. Det är väldigt viktigt att det finns många olika läkemedel att välja mellan för optimal behandling av var och en, säger Marie Lundberg från Svenska Migränförbundet.

FAKTA: Migränmedel

* Migrän är en kronisk form av huvudvärk. Drygt tio procent av befolkningen lider av migrän, men svårighetsgraden varierar bland annat med ålder.

* Många migränpatienter klarar sig med receptfria huvudvärkstabletter.

* Andra tar en kombination av acetylsalicylsyra, som Magnecyl eller Treo i kombination med magmedicinen Primperan.

* Hjälper inte det kan patienten få en form av de nyare migränläkemedlen som brukar kallas triptaner.

* I Sverige finns sex olika triptaner; Almogran, Relpax, Naramig, Maxalt, Imigran och Zomig.

* En del av läkemedlen finns förutom i tablettform också som nässprej, stolpiller och injektionspenna.

Läkemedelsförmånsnämnden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.