Priserna på fritidshus varierar visserligen kraftigt mellan olika delar av landet. Men för att få en bild av hur stor skillnaden kan vara mellan att äga och hyra lät vi Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, jämföra årskostnaden för fyra nyligen sålda fritidshus med hyran för liknande hus under sommaren.
Det visade sig att skillnaden är stor.
-Även om man tar de åtta hetaste veckorna under sommaren så kommer man inte upp i den kostnaden som det är att ha fritidshuset varje år, säger Gunilla Nyström.
Mindre än hälften
Ett av exemplen är ett hus i i Götenetrakten som kostade 1.450.000 kronor. Med 85 procents belåning till 5 procents ränta och en schablonkostnad på ungefär 20.000 kronor för drift och avgifter skulle huset kosta cirka 66.000 kronor per år.
Att under åtta sommarveckor hyra ett liknande hus i samma område kan kosta 23.000 kronor, det vill säga mindre än hälften.
För ett hus utanför Norrtälje skulle kostnaden bli ca 52.000 kronor om man äger huset. Att hyra ett hus med ungefär samma standard i samma område skulle kosta 29.000 kronor för åtta veckor.
Värdestegring
-Men sedan får väga in att över tid brukar både fritidshus och vanliga hus öka i värde. Då ser man att den långsiktiga värdestegringen ligger på 3,5 procent per år och då kan det ju på sikt bli en bra affär även om det inte var avsikten med köpet, säger Gunilla Nyström.
Men det är ju inte bara det rent ekonomiska som avgör. Många vill gärna ha något att pyssla med under semester och helger och det är ju inte lika lätt när man ”bara” hyr sin sommarstuga några veckor på sommaren.
-Om man tänker sig vara i ett fritidshus några veckor på sommaren är det absolut billigare att hyra. Men om det ska vara ett andra hem där man tillbringar den större delen av sin lediga tid, inklusive helgerna, då kan man fundera på att köpa, säger Gunilla Nyström.
Niklas Svensson och Örjan Magnusson