Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Tobias Billström (M) om när Sverige kan bli medlem i Nato. Foto: SVT

Billström: Helt övertygad om att Sveriges Natoansökan är godkänd i juli

Uppdaterad
Publicerad

I söndagens Agenda får utrikesminister Tobias Billström frågan om han tror att Sveriges Natoansökan kommer att vara godkänd till Natos toppmöte i Vilnius i juli.

– Ja, det är jag helt övertygad om, säger han.

”Sverige tog emot terroristerna med öppna armar. Och när de inte kan lämna ut de här terroristerna kan vi naturligtvis inte ha en positiv inställning till Sverige”. Så lät det i fredags samtidigt som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade att landet är redo att godkänna Finlands Natoansökan.

Billström säger att detta inte var det Sverige hade hoppats på.

– Den här separationen är ett turkist beslut och ingenting som den svenska eller den finska regeringen har önskat eller velat.

Han menar också att Sverige har haft en längre väg att gå.

– Det här beror ju på att vi har fler personer som är kopplade till PKK i Sverige än Finland har.

Övertygad om medlemskap – ingen plan B

Trots Erdogans uttalande är Billström övertygad om att Sveriges Natoansökan kommer att vara godkänd till toppmötet i Vilnius i juli i år.

– Vi har alla möjliga prov på välvilja från länder och från Natomedlemsstater som vill att vi ska bli medlemmar och som ser värdet utav det här, så jag är inte på något vis orolig inför detta.

Skulle Sverige bli kvar utanför Nato under en längre period finns det inget annat alternativ, enligt Billström.

– Det hade varit mycket olyckligt om man överhuvudtaget pratade om en plan B eftersom det skulle undergräva hela idén om varför vi ville bli medlemmar i Nato från början.

Andersson kritiserar uttalanden

Tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) menar att den nya regeringen kan ha försvårat Natoprocessen.

– Tobias Billström uttalade tydligt att Turkiet är en demokrati på ett sätt som jag inte gjorde som statsminister. Och så tog han tydligt avstånd från två kurdiska organisationer. Risken är ju att man skickar signalen att man är beredd att ge mer, och det kanske inte är så bra, säger Andersson under Agenda.

Hon ser Finlands förtur i processen som ett bakslag, men hon tror samtidigt att Natomedlemmarnas inverkan kan hjälpa landet ta sig vidare.

Se hennes utveckling av spaningen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, i Agenda om Sveriges väg in i Nato efter att Finland fått grönt ljus från Turkiet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.