Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström betonar att de svenskar som befinner sig i Gaza rest dit på eget bevåg och därmed trotsat UD:s reseavrådan Foto: SVT

Billström: Svenskar som befinner sig i Gaza har rest dit på eget bevåg

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Tobias Billström (M) tillbakavisar anklagelserna att regeringen gjort för lite för att hjälpa de svenska medborgare som befinner sig i det krigsdrabbade Gaza.

– Jag understryka att UD sedan tio år haft en avrådan från att resa in i Gaza. Alla som vistas där har trotsat denna avrådan och rest dit på eget bevåg.

Enligt Billström har det funnits starka skäl till reseavrådan. Man har gjort bedömningen att om läget hastigt försämras i Gaza har UD mycket små möjligheter att kunna verka i området.

– Det är precis det som har inträffat nu. Så på nytt vill jag understryka det egna ansvaret som var och en som i dag befinner sig inne i Gaza själv har.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt Billström har dock UD stått i kontinuerlig kontakt med ambassaderna i både Tel Aviv och Kairo för att kunna bistå de svenskar som begärt hjälp. Han har även haft personlig kontakt med de inblandade ländernas utrikesministrar.

Under måndagen ska ett 80-tal av de drygt 500 svenskar som begärt hjälp från UD ha fått tillstånd att lämna Gaza och ta sig till Egypten. Det är dock oklart hur många som hittills passerat gränsövergången.

Länder som USA, Danmark och Frankrike har varit betydligt snabbare med att få ut sina medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet