Birgitta Ohlsson (L) talar på Kårhuset i Linköping tidigare i augusti. Arkivbild. Foto: TT

Birgitta Ohlsson lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson ger upp kampen om att bli partiledare och lämnar politiken.
– Jag måste ta konsekvensen av att jag har valt att utmana, det går inte att vara kvar, säger Birgitta Ohlsson till Ekot.
”Hennes kunskaper och engagemang har gjort skillnad”, twittrar Liberalernas partiledare Jan Björklund som beklagar att hon lämnar politiken.

I juni meddelade Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L) i direktsändning i Aktuellt att hon ville utmana Jan Björklund (L) om rollen som partiledare. Men hon har inte kunnat samla tillräckligt mycket stöd för sin kandidatur. Därför ger hon nu upp kampen och lämnar politiken helt, skriver hon i en debattartikel på Expressen.

”Nu tar jag konsekvensen av att jag vågade. Jag är enormt rörd, innerligt stolt och hjärtligt tacksam över det stöd jag fått i och utanför partiet, men jag har inte levererat tillräckligt stöd för min kandidatur och tar förlusten som en kvinna och drar tillbaka min kandidatur.”

Birgitta Ohlsson kommenterade också sitt beslut i en intervju med Ekot på fredagskvällen.

– Det här är ett beslut som har växt fram inom mig. Jag måste ta konsekvensen av att jag har valt att utmana, det går inte att vara kvar, jag måste göra något annat med mitt liv, säger Birgitta Ohlsson.

Hon menar att det inte går att vara kvar när hon så starkt har betonat behovet av förnyelse inom Liberalerna.

– Och jag vill betona att behovet av förnyelse och förändring försvinner inte bara för att jag kommer att försvinna ur politiken, utan de problemen finns ju kvar, säger hon.

Björklund favorit bland (L) i Stockholm

Birgitta Ohlsson ger upp sin kamp om partiledarposten efter att Liberalerna i Stockholm sent på fredagseftermiddagen gjorde ett provval till riksdagen. Där blev det tydligt att Jan Björklund hade ett större stöd inom partiet.

LÄS MER: Det här är Birgitta Ohlsson

Redan när Birgitta Ohlsson i juni meddelande att hon utmanade Jan Björklund sa hon också att hon skulle lämna politiken om hon inte lyckades att vinna partiledarposten.

Många beklagar

Sociala medier fylldes snabbt av kommentarer om Birgitta Ohlssons avgång. Många uttryckte sorg över att hon lämnar svensk politik.

Liberalernas partiledare Jan Björklund skriver på Twitter att han beklagar att Birgitta Ohlsson lämnar politiken.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) skriver på Twitter att hon önskar Ohlsson lycka till och tackar för många debatter och samtal om feminism.

Ännu ingen plan för framtiden

Birgitta Ohlsson uppger att hon ännu inte vet vad hon ska göra i stället för att arbeta inom Liberalerna.

– Jag har ingen plan än. Vi får se om det kan finnas några möjligheter även för mig i någon värderingsstyrd verksamhet utanför politiken, säger Birgitta Ohlsson till Ekot.

LÄS MER: Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om platsen som partiledare

LÄS MER: Fördel Björklund i Liberalernas partiledarstrid

LÄS MER: Ny mätning: Björklund leder bland väljarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer