Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför röstade Birgitta Ohlsson C i riksdagsvalet. Foto: SVT/Min sanning

Birgitta Ohlsson övergav Liberalerna i valet: ”Med sorg i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Ohlsson var riksdagsledamot för Liberalerna i 16 år och har varit både EU-minister och demokratiminister. Men i årets riksdagsval röstade hon för första gången i sitt liv på ett annat parti: Centerpartiet.  

– Annie Lööf gjorde så att många av oss väljare, som är liberalt sinnade men inte ville släppa in Sverigedemokraterna i den politiska värmen hade ett alternativ, säger hon i Min sanning.

Redan som student gick Birgitta Ohlsson med i Liberalernas ungdomsförbund, och efter det följde en lång politisk karriär inom partiet – bland annat som riksdagsledamot och minister i Reinfeldts regering. År 2017 utmanade Birgitta Ohlsson Liberalernas dåvarande partiledare Jan Björklund om partiledarposten, men förlorade. 

I höstens val röstade Birgitta Olsson på Liberalerna i kommunen och regionen – men i riksdagsvalet föll hennes röst på Centerpartiet. 

Hör henne berätta mer om sitt beslut i klippet ovan. 

Min sanning går att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.