Foto: SVT

Björklund: Ny kärnkraft – eller rysk gas

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska energin har stora utmaningar framför sig – det verkar alla partiledarna vara överens om. Men frågan om kärnkraftens vara eller icke vara splittrar blocken.

När frågan om hotet mot klimatet togs upp framhöll Annie Lööf (C) att man sänkt utsläppen och ökat vindkraften:

– Vi visar resultat. Nu har vi tiodubblat vindkraften, och jämfört med 1990 är utsläppen 23 procent lägre.

”Nya reaktorer – eller rysk gas”

Jan Björklund (Fp) tycker att det är bra att Sverige bygger ut vindkraften, men sa samtidigt att det aldrig kommer att kunna ersätta kärnkraften.

– Kärnkraften ger oss cirka 40 procent av vår elektricitet i Sverige. Problemet med kärnkraft är att de tio reaktorerna som finns är så gamla att de måste stängas om några år.

– Då dyker frågan upp: Var kommer elen ifrån? Då tycker jag att man ska titta på Tyskland, där har man byggt gasledningar från Ryssland – det är huvudalternativet.

Enligt Björklund måste Sverige nu göra som Finland, Frankrike, England och USA och tillåta att nya reaktorer byggs.

– Gör vi inte det, vilket de rödgröna vill, då hamnar vi i samma sits som Tyskland – vi blir beroende av rysk gas. Och det är förödande.

Bjöd Björklund till urangruva

MP:s språkrör Gustav Fridolin drog fram en överraskning från kavajfickan mitt i kärnkraftsdebatten.

– Det brukar vara två i de här debatterna som talar om kärnkraften som ren –  det är Jimmie och det är Jan. Och jag har faktiskt tagit med mig en biljett, vi kan åka alla tre till Krasnokamensk – Vladimir Putins största urangruva. Vi kan åka dit och titta hur uranbrytning ser ut, och sedan så får ni själva bestämma om ni kan fortsätta kalla kärnkraften för ren.

– Kärn- och kolkraften är samma ekonomiska familj, vi måste ställa dem mot förnyelsebar energi. Det vill vi göra i EU och det vill vi göra här hemma, sa Gustav Fridolin.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.