Foto: TT

Budgeten utskälld av Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Ett jobbfientligt hafsverk. En löftesbrottsbudget. En resa tillbaka till Perssons 90-tal. Regeringens budget blev omedelbart utskälld av allianspartierna som anser att budgetförslagen slår hårt mot jobben.

Folkpartiets ledare Jan Björklund skrädde inte orden när han i dag kommenterade Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag för satsningar 2015.

– Arbetslinjen byts nu mot en jobbfientlig linje. Regeringens budgetförslag är ett jobbfientligt hafsverk, sade han.

Björklund säger att resurserna används till ams-åtgärder och utbyggning av bidragssystem.

– Huvudpucken är en skattechock mot ungdomsjobb. Det är en obegriplig åtgärd när vi har en alltför hög ungdomsarbetslöshet i Sverige. Att straffbeskatta riktiga jobb för att istället satsa på låtsasjobb är fel väg att gå.

Kritiserar höjd marginalskatt

Björklund menar också att regeringens satsning mot försvaret i själva verket är en nedskärning, eftersom höjda arbetsgivaravgifter för ungdomsjobb innebär ett hårt slag mot försvaret.

Folkpartiet är, liksom Sverigedemokraterna, kritiskt till att marginalskatten höjs och att man ”straffbeskattar” äldre människor som vill stanna kvar i arbetslivet.

– Det är en märklig och strukturellt felaktig åtgärd. Vi behöver incitament för att äldre ska stanna kvar i arbetslivet, säger Björklund.

M: Bromsar jobbtillväxten

Moderaterna varnar för att budgeten bromsar jobbtillväxten.

– Risken med det finansministern föreslår är att utanförskapet ökar igen, säger den ekonomisk-politiska talespersonen Anna Kinberg Batra.

Enligt M skulle kostnaderna för sjuk- och aktivitetsersättningen vara 20 miljarder kronor högre om inte Alliansen minskat utanförskapet sedan 2006.

KD: Löften bryts

Kristdemokraterna kallar budgeten för en löftesbrottsbudget.

– Det är väldigt mycket som är av karaktären: ”Det man lovade inför valet gör man inte.” Det visar en konstellation som inte var förberedd och en budget som inte håller ihop, sade KD-ledaren Göran Hägglund.

Lööf: En kraftig vänstersväng

Centerpartiets partiledare Annie Lööf anklagade Socialdemokraternas Magdalena Andersson för svartmålning med sitt tal om tomma lador.

– Vänsterregeringen väljer fel väg. De tar en kraftig vänstersväng tillbaka till Göran Perssons 90-tal. Det är omodernt. Det slår stenhårt mot jobben och företagen och landsbygden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet