Partiledarnas rekvisita blev debattvapen

Uppdaterad
Publicerad

Ett par hörselkåpor och en griffeltavla. När skolan debatterades i kvällens slutdebatt började partiledarna plocka upp sin medhavda rekvisita. Men Jan Björklunds hörselkåpor användes som debattvapen mot honom själv.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) berättade om en åttaårig flicka i Göteborg, där de rödgröna har styrt  skolan i snart 20 år, som var tvungen att ha hörselkåpor på i klassrummet.

– Vi måste våga ta i ordningsproblemet och lärarna måste få mer befogenheter, till exempel ordningsomdömen, sade Björklund och höll upp ett par små, gröna hörselkåpor.

”Björklund har kåporna på sig”

Men kåporna användes snart som debattvapen – mot Björklund själv.

– Problemet är att det verkar som om varenda gång lärare eller skolforskare pratar Jan Björklund haft på sig de där hörselkåporna, sade Gustav Fridolin (MP).

Men även han hade med sig en liten sak till debatten. En liten griffeltavla där det stod skrivet 13,1 procent och en pil som pekar tvärt uppåt.

– Jag vet att Twitter alltid blir arg när jag har med mig grejer så de får väl gå bananer nu men det här är viktigt. Det här är ett svårslaget rekord, aldrig tidigare har så många nior lämnat skolan utan att ha med sig biljetten för att kunna gå vidare till gymnasiet, som nu i juni.

”Ett tydligt underkänt”

Gustav Fridolin använde tavlan för att sätta betyg på Björklund.

– Det finns ett resultat man kan sätta på det här Jan Björklund och det är ett tydligt underkänt, och jag hoppas att det blir ditt slutbetyg, sade Fridloin och målade dit ett F.

S-ledaren Stefan Löfven undrade vad Björklund gjort under sin tid som utbildningsminister.

– Du säger nu ska vi satsa på skolan, de första åtta åren, vad gjorde ni då? De första åtta åren, de ägnade du åt att sänka skatten 20 gånger mer än vad du satsade på skolan och nu säger du att du ska satsa, du har noll trovärdighet Björklund, sade Löfven.

Men Björklund hävdade att skolan fått en hel del resurser de senaste åren.

– 175 miljarder satsade Sverige på skolan 2006. Nu satsar Sverige 225 miljarder, det är en väldig ökning vi har gjort, Stefan Löfven, sade Björklund.

Griffeltavla och hörselköpor var inte den enda rekvistitan som partiledarna hade packat med sig i kvällens slutdebatt. Både Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) viftade med Alliansens valmanifest och Fridolin hade med sig en kolbit, som nu börjar bli något av en miljöpartistisk tradition i debatter.

Här kan du läsa om fler minnesvärda ”rekvisita-kupper”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.