Foto: TT

Björklund öppnar för bredare samarbete med S

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnar nu för ett blocköverskridande regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränserna mellan alliansen och S, säger Björklund till SVT Nyheter.

Med två år kvar till nästa riksdagsval börjar partierna sondera terrängen för eventuella samarbeten. Nu öppnar alltså Liberalerna för ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna. Enligt Björklund skulle ett samarbete vara intressant om allianspartierna inte samlar tillräckligt med mandat för att bilda regering på egen hand.  

Han säger till SVT Nyheter att han utesluter ett scenario där alliansen skulle tvingas regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna och han målar upp en bild där alliansen tillsammans med Socialdemokraterna gör upp om budgeten och skatter.  

– Det behöver vara en majoritetsregering och den behöver vara över blockgränserna för att å ena sidan inte släppa in Sverigedemokraterna och ge dem politisk makt, men å andra sidan inte ge Vänsterpartiet den stora politiska makt som det nu har fått, säger han till SVT Nyheter.

Därför svänger L

Samtidigt öppnar han dörren för ett samarbete med Miljöpartiet och säger att de kan ingå i en framtida koalition liksom att Liberalerna kan ge sitt stöd till en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Björklund avvisar dock en mittenkoalition mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.  

– Jag tror inte på det. Vi behöver en regering som förfogar över en majoritet i riksdagen. Det är så stora utmaningar och många beslut som är tuffa och svåra. Om regeringen riskerar att bli nedröstad i riksdagen stup i ett så kommer det inte att fungera.  

Björklund säger att en av anledningarna till att han svänger i regeringsfrågan är att han vill understryka att det inte är aktuellt för Liberalernas del att samarbeta med Sverigedemokraterna, trots att en del av hans allianskollegor har gjort uttalanden som kan tolkas som att de är beredda att släppa in Sverigedemokraterna.

Stormigt i partiet

Utspelet från Jan Björklund kommer bara veckor efter en intern storm i Liberalerna, då flera röster höjdes på att han skulle lämna partiledarposten.

Bakgrunden till bråket var kritik mot partistyrelseledamoten Birgitta Ohlsson för att hon öppet kritiserat Jan Björklund efter att han föreslagit att regeringen borde bjuda in Sverigedemokraterna till de blocköverskridande samtalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.