Björn Eriksson: ”Omöjligt att stoppa smittan på lång sikt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige misslyckades med att hindra coronasmittan från att ta sig in på äldreboenden. ”Omöjligt att stoppa smittan på lång sikt”, menar Björn Eriksson, som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Det har varit som en löpeld som har rört sig i samhället, säger Björn Eriksson.

Sverige skulle skydda de äldre men coronasmittan tog sig in på äldreboendena i Sverige. SVT har granskat hur covid-19 tog sig in på äldreboendena och vad var det som egentligen gick fel?

– Vi har hela tiden vetat att de äldre är de mest sårbara. Vi var tidigt ute att vidta åtgärder som besöksförbud och skyddsutrustning. Men smittan blev allmän i Stockholm i första delen av mars. Men det har varit som en löpeld som har rört sig i samhället och till slut är det omöjligt att stoppa smittan på lång sikt, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i Helgstudion.

Coronapandemin

Björn Eriksson säger att Italien blev ett exempel på hur känsligt det är att få in smittan på äldreboenden och därför blev besöksförbud en första åtgärd.

– Vi funderade mycket på vad vi kan göra nu och vad vi kunde gjort mer. Jag tycker att de åtgärder man gjort har man gjort på ett väldigt bra sätt.

”Många som behöver sjukvård”

Ett annat ämne som togs upp är att det råder brist på intensivvårdsläkemedel i Region Stockholm, som Sveriges Radio rapporterade om. Det är särskilt ont om sövningsmedel, vissa antibiotika och sterilt vatten.

– Vi har många som behöver sjukvård. Det går åt mycket läkemedel, till exempel sådana läkemedel man behöver för att söva personer, om man behöver ligga i respirator. Ett sådant läkemedel är propofol som under hela den här covid-19-epidemin har haft brist på, men det har inte varit slut. När många behöver läkemedlet samtidigt så börjar det se lite knappt ut, säger Björn Eriksson och fortsätter.

– Vi gör allt för att få in läkemedlen och annars får man använda alternativen, men de är inte lika bra. Det kan göra att det kanske tar längre tid att söva folk, säger Björn Eriksson.

Pausa sjukvård

Den ansträngda situationen inom sjukvården innebär att man behöver pausa den sjukvård som inte är nödvändig, men är du i behov av akut sjukvård ska du söka vård, uppmanar Eriksson.

– Cancerbehandling sker som vanligt, det är nödvändig sjukvård. Vi har satt igång med cancerscreening som mammografier och undersökning för livmoderhalscancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet