Testpersonerna fick provsmaka flera sorters choklad. Den mörka chokladen med 85 procent kakao visade sig ha mest positiv effekt; insulinnivån och blodsockerhalten påverkades mycket lite.
Liknade positiva effekter hade en osötad blåbärsdryck. Senare ska forsk- are undersöka hur upplevelsen av god mat och trivsam miljö påverkar hälsan och livskvalitén hos diabetiker.
Olika reaktioner
I studien reagerade män och kvinnor olika på olika chokladsorter. För män var det mer negativt med vit choklad och för kvinnor med mjölkchoklad.
-Studien har gett mycket spännande resultat. Mörk choklad kan rekommenderas till diabetiker och överviktiga. Mäns och kvinnors hantering av fetter i levern skiljer sig åt och det kan ligga bakom skillnaderna för olika chokladsorter, säger Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid Karolinska institutet till SvD.
Fakta
Mörk choklad kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Kakao innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret.
Blåbär är bra för hjärta, hjärna, ögon och hy och innehåller mycket antioxidanter.
Källa: Svenska Dagbladet