Blåbär och choklad bra för diabetiker

Uppdaterad
Publicerad

Mörk choklad och blåbär motverkar diabetes och övervikt, visar en färsk studie vid Karolinska institutet och Örebro universitet, skriver SvD.

Testpersonerna fick provsmaka flera sorters choklad. Den mörka chokladen med 85 procent kakao visade sig ha mest positiv effekt; insulinnivån och blodsockerhalten påverkades mycket lite.

Liknade positiva effekter hade en osötad blåbärsdryck. Senare ska forsk- are undersöka hur upplevelsen av god mat och trivsam miljö påverkar hälsan och livskvalitén hos diabetiker.

Olika reaktioner

I studien reagerade män och kvinnor olika på olika chokladsorter. För män var det mer negativt med vit choklad och för kvinnor med mjölkchoklad.

-Studien har gett mycket spännande resultat. Mörk choklad kan rekommenderas till diabetiker och överviktiga. Mäns och kvinnors hantering av fetter i levern skiljer sig åt och det kan ligga bakom skillnaderna för olika chokladsorter, säger Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid Karolinska institutet till SvD.

Fakta

Mörk choklad kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Kakao innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret.

Blåbär är bra för hjärta, hjärna, ögon och hy och innehåller mycket antioxidanter.

Källa: Svenska Dagbladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.