Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonfisken har gjort comeback – nu återvänder den till Sverige årligen. Foto: SLU

Blåfenad tonfisk tillbaka i svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

Tonfisken var helt försvunnen från svenska vatten i flera decennier – men nu är den tillbaka.

Med hjälp av satelliter spårar nu forskare de mäktiga fiskarna för att ta reda på hur de rör sig.

– Fiskarna kommer tillbaka år efter år, som säsongsbesökare, säger Andreas Sundelöf på SLU

Den blåfenade tonfisken försvann från svenska vatten i slutet av 60-talet till följd av ett stort kommersiellt fiske samt fritidsfiske. Men nu har fiskarna börjat söka sig tillbaka.

Fiskekvoter och bättre kontroll av illegalt fiske är några av anledningarna till att man kommit till rätta med överfisket, enligt Andreas Sundelöf, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Han var nyligen ute i fält för att utrusta tonfiskar med satellitsändare, som ska ge viktig kunskap om deras liv.

– Vi får ett spår över Atlanten, där vi ser hur långt de har tagit sig, säger Andreas Sundelöf.

Förhoppningsvis tillbaka för att stanna

Det som gör forskarna positivt överraskade är att tonfisk återvänder till Norden årligen.

– Möjligen är det nån av fiskarna som leker i Mexikanska golfen. Det är en av de frågor som vi vill besvara, säger Andreas Sundelöf på SLU.

Hör forskaren berätta mer om den mäktiga fiskens återkomst i klippet ovan. Vill du se hela avsnittet av ”Framsteg” – om världens största städprojekt i havet och en 11-åring som återställer ekosystemet kan du göra det här.

Blåfenad tonfisk i Sverige

Under första hälften av 1900-talet bedrevs kommersiellt fiske efter blåfenad tonfisk i Sverige. Som mest fångades 2000 ton tonfisk år 1942. Det förekom också sportfiske, framför allt i Öresund. Under åren 1946-1952 spöfångades det årligen 300-400 tonfiskar. 

Enligt den internationella naturvårdsunionen IUNC är tonfisken starkt hotad sedan 2010. Sedan 2007 har en återuppbyggnadsplan inrättats av tonfiskorganisationen ICCAT med kontrollåtgärder och ett hårt styrt fiske. Idag är den blåfenade tonfisken helt fredad i svenska vatten. 

Källa: SLU, Havs- och vattenmyndigheten 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.