Foto: SVT.

”Blev förtvivlad över hur enkelt det var”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel hamnade ofta i bråk i skolan men efter flera år visade det sig att han var särbegåvad.

Lösningen blev att hoppa över en hel årskurs. – Om jag inte får stimulans blir jag aggressiv, säger Daniel Wiklund.

Det har varit mycket upp och ner för Daniel Wiklund och för omgivningen – när det gäller skolan. Han hamnade ofta i konflikter och bråkade med kamrater och lärare.

– Det berodde mest på att jag inte kan sitta och nöta saker hela tiden utan att bli förtvivlad över hur enkelt det är, säger Daniel Wiklund

– Man fick bara höra att nu har han varit jobbig idag och bråkat med den och den. Och se fick han sitta för sig själv ett tag. men sen lugnade han ned sig och kunde vara med igen, säger Daniels mamma, Louise Wiklund.

Svårt med auktoriteter

Det tog många år i skolan innan Daniel utreddes av elevhälsan och man kunde konstatera att det inte var adhd eller någon annan diagnos. Istället är Daniel det som kallas särbegåvad – alltså mer teoretiskt begåvad än de flesta andra.

Personer med särbegåvning är ofta kreativa och analytiska, de är inte sällan perfektionister och ifrågasätter regler och auktoriteter.

– Om jag inte får stimulans blir jag aggressiv. Och det är inte kul att vara arg och inte veta varför. Att undra varför är jag sur. Sen kommer den lilla gnistan och då kan man inte kontrollera sig själv.

Hoppade över årskurs

Musiken och familjens fåglar roar Daniel. Lösningen för honom kom när han fick hoppa över en hel årskurs – nu går han i nian och trivs äntligen. Och att ha fått en förklaring till hur Daniel är har varit viktigt – ordet särbegåvning var inget som familjen kände igen.

– Hon fick förklara vad var för något. Och då tänkte jag oj, det stämde så bra in. Det han vill göra det koncentrar han sig på. Men om något inte känns så viktigt för honom så kanske han larva sig. Jag fick svar på alla frågor och då kunde jag förstå Daniel.

I kvällens Aktuellt är kommer Roland S Persson, professor i pedagogisk psykologi, att prata om särbegåvade barn. SVT2 21.00

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.