SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson: Corona-testningen lär bli en het fråga Foto: SVT Morgonstudion / Fredrik Sandberg,TT

Mats Knutson: ”Blir väldigt spännande att höra hur vi ska ta oss ur den här krisen”

Uppdaterad
Publicerad

De utvalda ämnena för söndagens partiledardebatt i Agenda är vården och ekonomin. Mest kommer det hetta till i frågan om äldreomsorgen, testningen och den nationella strategin, enligt SVT:s politikkommentator Mats Knutson.

– Frågan om antalet coronatester i synnerhet, den kommer oppositionen inte att släppa, säger han.

Vården står först på debattordningen. Frågan som oppositionen absolut kommer vilja ta upp är testningen, menar Mats Knutson.

– En fråga som sedan länge är fylld av oklarhet. Trots uttalad vilja om 100 000 tester i veckan görs bara en tredjedel.  Och ingen har kunnat förklara vems fel det är, säger Knutson.

Beredskap inför framtida kriser

Ansvarsfördelningen mellan stat, region och statliga myndigheter är högaktuellt och kommer att prägla debatten. Även privatiseringens konsekvenser i stort och hur beredskapen ser ut inför framtiden.

– Det har diskuterats att regionernas beredskapslagring inte har fungerat som tänkt efter att apoteksmarknaden avreglerades, vilket kan tas upp, säger Knutson.

Den övergripande strategin kommer sannolikt också beröras.

Avvecklandet av korttidsstöd

Sedan avhandlas de ekonomiska konsekvenserna.

– Det är det lite kortare blocket, men det lär bli minst lika intressant. Vi ser att exempelvis stödet för korttidspermitteringar är på väg över 100 miljarder. Det är enorma summor, säger Knutson.

Hur stödet ska utvecklas och inte minst avvecklas med tiden kommer att vara en stor fråga, såväl som arbetslösheten och direktstöd till företagen. 

– Det blir väldigt spännande att höra hur partierna har tänkt att vi ska ta oss ur den här krisen.

”Klassisk vänster-högerpolitik”

Han tror att den ekonomiska debatten kommer präglas av klassisk vänster – högerpolitik. Högerpartierna kommer att trycka på skattesänkningar för att få igång ekonomin igen, och vänsterpartierna kommer att framhålla a-kassan och välfärdssystemet.

Den rådande fyrpartikonstellationen, där C och L nu kommer att stå på samma sida som MP och S, adderar ännu en intressant aspekt till söndagens debatt menar Mats Knutson.

– Vilka ekonomiska slutsatser varje parti drar och vilken väg framåt de anser vara lösningen kan komma att förtydliga de ideologiska skillnaderna mellan januaripartierna.

Partiledardebatt 7 juni – hålltider:

19.00 Partiledarna börjar dyka upp i tv-huset. SVT Nyheter sänder direkt online.

19.45 Partiledarna börjar ta plats i studion.

20.00 Debatten startar. Partiledarna håller sina öppningsanföranden.

20.10 Debatt om vården.

21.00 Aktuellt.

21.05 Debatt om ekonomin.

21.35 Debatten är över. Sändningen fortsätter på SVT Play med analyser och intervjuer med partiledarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.