I projektet, som leddes av Karolinska institutet, jämfördes patienter som fått blod från friska personer med 12.000 svenska och danska patienter som fått blod från personer som senare visade sig ha cancer.
Cancerrisken var exakt densamma i båda grupperna. Slutsatserna redovisas i det kommande numret av medicin- tidskriften The Lancet.
Ingen förhöjd risk
Cancerpatienter får inte lämna blod i dag, men det händer förstås att personer med oupptäckt cancer ger blod.
Ett forskningsprojekt under ledning av Karolinska institutet har följt 12.000 svenska och danska patienter som fått blod av personer som senare visade sig ha cancer. Gruppen jämfördes sedan med patienter som fått blod av friska personer – och cancerrisken var exakt densamma i båda grupperna.
-Man kan aldrig utesluta risken helt i den här typen av observationell studie, men vi kan visa att om överföring sker så är det oerhört ovanligt, säger Gustaf Edgren, doktorand vid Karolinska institutet.
Mottagarna kunde via register följas i upp till 34 år – utan att någon förhöjd risk för cancer visade sig. Men en viss risk att smittas av virus via blodtransfusion finns ändå kvar.
-Det är klart att det kan finnas i dag okända virussjukdomar eller andra typer av infektiösa sjukdomar som kan överföras. Men det är inget som uppenbart orsakar sjukdom som man i dag känner till, så blodtransfusioner är i dag oerhört säkra, säger Gustaf Edgren.