Spac (special purpose acquisition company, i Sverige kallas bolagstypen ibland för speciella förvärvsbolag, reds anm.) är en bolagstyp som förra året drog till sig astronomiska 700 miljarder kronor i värde genom hundratals börsintroduktioner i USA. I år har trenden förstärkts än mer. Nu kommer bolagstypen till Sverige när den första börsnoteringen görs i dag.
Det handlar om ett bolag utan verksamhet – en påse pengar som sätts på börsen – som inom några år ska köpa ett okänt bolag med verksamhet som inte är börsnoterat.
– Uppfinningar, vare sig de är i finansvärlden eller inom teknologibranschen, tenderar att sprida sig som virus, säger Ivana Naumovska, professor på det franska elituniversitetet INSEAD.
Först i Sverige
Investeringsbolaget Bure blir nu först i Sverige när de tar in 3,5 miljarder kronor till ett Spac-bolag när det noteras på Stockholmsbörsen i dag.
– För oss handlar det om att hitta tillväxtmöjligheter och utvecklingspotential. Det är det som vi tycker är spännande, säger Henrik Blomquist vd på Bure till SVT.
Han menar också att de nu kan köpa större bolag med hjälp av SPA. Det man är intresserad av är företag inom life science, tech eller medtech.
Men Spac har långt ifrån varit en framgångssaga för investerarna i USA, även om det brukar börja bra. Forskning visar aktiekurserna har stigit med 6,5 procent vid börsdebuten och fortsatt stiga fram till dess att ett bolag med verksamhet köpts med 9,3 procent.
Men efter detta spekulationsskede, när bolaget med verksamhet köpts, så har det i genomsnitt hamnat på minus – rejält – drygt 15 procent.
Risk för bubbla
Professor Ivana Naumovska ser en framtida bubbla som kan spricka:
– Det finns signaler som antyder att många Spac-bolag är sköra och investerarna har fått låg avkastning. Så marknaden kommer lära sig och göra bättre värderingar.
Svenska pensionspengar
Svenska folket är med och satsar pengar i den första svenska Spac-bolaget. Bland de så kallade ankarinvesterarna i Bures Spac så återfinns nämligen statliga pensionsfonden 4 AP-fonden, och det av arbetsmarknadens parter ägda pensionsbolaget AMF.
– Vi erbjuder en gemensam start på en väldigt långsiktig resa, där vi ska utveckla nordiska bolag, säger Bures vd, Henrik Blomquist.
När aktien introducerades på börsen kostade den 100 kronor, vid 11-tiden på tisdagen hade kursen stigit till 107 kronor.