Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kalla det en parafras på en gammal valslogan”, säger språkröret Märta Stenevi (MP) om valaffischerna.

MP återanvänder socialdemokratiska valslogans

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ska lämnas efter när vi bygger det nya gröna folkhemmet, sade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i ett tal på partiets valupptakt i Karlstad.

Sloganen ”Det gröna folkhemmet” är inte ny. Redan 1996 myntade den tidigare S-ledaren Göran Persson uttrycket, och nu väcks kritik inom MP att partiet återanvänder socialdemokraternas tidigare valslogans.

En annan slogan MP återanvänder till årets val är ”Alla ska med”. Något som Socialdemokraterna gick till val på 2006. På MP:s valaffischer kommer det nu att stå: ”Alla ska med när Sverige ställer om”.

– Ingen ska lämnas efter när vi bygger det nya gröna folkhemmet, alla ska med. Vi går till val med politik för starkt klimatarbete, stark välfärd och ökad jämlikhet, säger Märta Stenevi.

Möter kritik

Men både återanvändandet av tidigare socialdemokratiska valslogans och de prioriterade områdena inför valet möter kritik i partiet.

– Det blir konstigt, som om vi inte klarar av att stå på våra egna meriter som ett grönt parti och arbeta med det, säger Daniel Helldén, som är miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholm, om att använda gamla S-slogans.

Han tycker också att partiets prioriteringar blir för ofokuserade och anslaget för brett.

– Det blir många frågor och otydlighet. Den enda fråga vi har förtroende i är klimat- och miljöfrågorna, och med de låga opinionssiffrorna vi har, så måste vi fokusera där. Vi kommer inte ha tid i tre månader att trumma in andra frågor till väljarna, säger han till TT.

Men språkröret Per Bolund håller inte med om kritiken.

– Det har nog aldrig varit tydligare för nån svensk att det finns ett parti som prioriterar miljö- och klimatpolitiken även när det är inopportunt enligt många andra partier att göra det, säger han och fortsätter.

”Skämmes ta mig fan”

Miljöpartiets språkrör Per Bolund gick i sitt tal till hårt angrepp mot alla andra partiers miljö- och klimatpolitik.

– Skämmes ta mig fan, säger han.

– Det gör mig så förbannad att alla, ja, faktiskt alla andra partier från V till SD, med berått mod mitt i en total miljökris väljer att göra motsatsen mot det som klimat- och miljöproblemen kräver, fortsätter Bolund.

Han kritiserade särskilt Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

– Inte ens ett år tog det för Nooshi Dadgostar att utplåna Vänsterpartiets klimatambitioner. Hennes vänsterparti gör nu upp med SD om att sänka priserna på utsläpp mest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer