Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Lägenheten ser ut som schweizerost”

Uppdaterad
Publicerad

En man skadades när en handgranat kastades in i en lägenhet med fem personer, varav tre barn.
– Jag vaknade upp av en hög smäll, berättar en granne.

Polisen fick larm vid kvart i fyra på söndagsmorgonen om en kraftig detonation på Rasmusgatan i centrala Malmö.

– Jag vaknade upp av en hög smäll och ringde polisen, säger en granne till SVT Nyheter.

Vittnet berättar att någon kastat in en tegelsten först följt av något som kan vara en handgranat. En person ska ha synts springa från platsen.

– Någon har krossat ett fönster och kastat  in en sprängladdning. Familjen, två vuxna och tre barn, befann sig i andra delar av lägenheten där de låg och sov, säger Bo Paulsson, inre befäl Malmöpolisen.

– Mannen i familjen gick upp när rutan krossades så han har sett föremålet komma in och studsa i lägenheten. Lyckligtvis stängde han till dörren där barnen låg och sov. Sedan har han sett handgranaten studsa mot den dörren, säger Marie Persson, presstalesman för Malmöpolisen.

Nära någon dödades

Mannen skadades lindrigt.

– Han har problem med trumhinnorna och eventuellt någon skada i handen.

Enligt Mats Attin, inre befäl i Malmö, var det ”extremt nära” att någon dödades i attacken.

-Det är nog snarare ett under att ingen blev mer skadad, säger han till TT.

– Familjen förstår inte alls vad som hänt. Det finns ingen hotbild mot dem. De tror att någon kanske tagit fel, säger Persson.

Ett större område kring fastigheten har spärrats av. Polisen inväntar tekniker som ska göra undersökning i lägenheten.Ögonvittnen på platsen berättar att många glasrutor krossats.

En anmälan om mordförsök på fem personer, två vuxna och tre barn, har upprättats.

Handgranaten passerade mannen

Lägenheten ligger på första våningen. Ut mot gatan vetter ett kök och ett vardagsrum och innanför det ligger en hall. Innanför den finns två sovrum.

– Mannen i familjen sover med hustrun och ett treårigt barn i det första sovrummet. Han vaknar vid fyratiden av att en ruta krossas. Han går upp, stänger dörren till sovrummet och går ut i köket. När han närmar sig den krossade rutan kastas handgranaten in, säger Mats Attin.

– Den träffar inte honom, tack och lov, utan passerar förbi vidare in i köket, studsar ut i hallen och träffar förmodligen dörren han precis stängt. Sedan studsar den vidare och exploderar i hallen.

Skadorna i lägenheten blev omfattande.

– Den ser ut som en schweizerost. Det är en krater i golvet.

I det andra sovrummet sov två barn, sju och nio år gamla.

– De lever tack vare att det är betongväggar.

Mannen räddades av att det var bärande väggar mellan honom och explosionen, säger Attin.

– Han får tryckvågen mot sig så han får hörselskador och lite splitterskador i en hand.

Letar förklaring

Polisen arbetar för att hitta en förklaring till dådet i natt.

– Vi utesluter bland annat att det skulle kunna vara någon kriminell som bott i deras lägenhet tidigare eller att det handlar om utpressning. Vi hade hoppats att det bodde någon väldigt kriminell granne som varit hotad men det har vi inte heller, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen.

Polisen jobbar efter teorin att gärningsmannen tagit fel gata.

– Det kan inte vara något bus, det utesluter vi. Det kan vara att man har tagit fel på vägbeskrivning, att någon säger gå dit och gör det så får du 2 000 och så tar man fel. Just nu kör vi runt och letar efter hus som ser likadana ut.

* Strax efter klockan fyra på söndagsmorgonen larmade en granne polisen om en misstänkt detonation.

 * Lägenheten ligger i Seved, ett område som uppmärksammats för sociala problem och kriminalitet, men någon känd hotbild mot familjen finns inte.

 * Bombtekniker och kriminaltekniker har undersökt platsen och polisen har knackat dörr i området, men inte fått tag i några vittnen. Pappan har dock sett en man springa från platsen.

 * En anmälan om försök till mord på fem personer, två vuxna och tre barn har upprättats.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer