Bombdådet mot åklagaren Barbro Jönsson – Hennes liv förändrades drastiskt

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagare Barbro Jönssons liv ändrades dramatiskt efter bombdådet i november 2007 då hennes ytterdörr sprängdes bort. Hon tvingades att söka hjälp och besöker fortfarande läkare. Hennes rörelsefrihet är också mycket begränsad.

-De första nätterna efter händelsen sov jag inte alls. Jag tänkte att till slut somnar man väl, men det gör man inte, berättade hon när

rättegången inleddes mot de två misstänkta medlemmarna i det

kriminella gänget Wolfpack.

Grät i fyra dygn

Hon fick medicin för att klara att sova och kontakten med läkare har hon fortfarande kvar.

Hon berättade också, koncist och utan åthävor med den misstänkte gärningsmannen ett par meter framför sig, hur hon vid nyår hos goda vänner drygt en månad efter sprängningen bröt ihop.

-Jag grät konstant i fyra dygn, sade hon.

Hon fick frågan om vad attacken har inneburit för hennes liv.

-Inget av det liv jag hade finns kvar, svarade hon och berättade om alla skyddsåtgärder, nödvändiga men oerhört besvärliga.

Tvingades byta jobb

Så besvärliga att hennes åklagarjobb blev omöjligt. Nu har hon bytt jobb och är administrativ chef vid länskriminalen i Västra Götaland.

-Jag trivs, men det hade aldrig hänt om inte sprängningen ägt rum.

Barbro Jönsson jobbade under flera år med utredningar och rättsfall kring kriminella gäng.

Då bomben small var hon i färd med att åtala sex personer ur det kriminella gänget Wolfpack, ett åtal som hon sedan lämnade in i december.

-Jag och min kollega stod inte på deras tio-i-topplista precis, sade Barbro Jönsson.

Anade oråd

Redan på hösten före sprängningen fick Barbro Jönsson signaler, berättade hon, om att allt inte stod rätt till.

-Jag frågade om jag skulle vara orolig, sade hon, om det skulle behövas några säkerhetsarrangemang.

-Men det gjordes en bedömning att det inte skulle vara nödvändigt.

Hennes första reaktion, när hon hade kommit till Göteborg och en person på länskommunikationscentralen ringde och berättade att något smällt utanför hennes dörr, var att det var något bus av ungar.

-Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag hinner inte åka tillbaka dit och göra något åt det nu.

Trodde det var affärsmän

Att det skulle vara en aktion från något av de kriminella gängen, for inte genom hennes huvud då.

-Min uppfattning var att det här är ”affärsmän” som gör avvägningar mellan kostnad och vinst.

-Jag trodde att de var så smarta att man skulle kunna bedöma vilka oerhört långtgående kostnader något sådant skulle få för en organisation, de skulle inte få vara i fred alls av polisen.

Åklagaren och gängen

I april 2006 åtalade Barbro Jönsson en då 37-årig man med koppling till mc-gänget Diablos. Han dömdes till tio månaders fängelse.

Samma år åtalade åklagaren också en 27-årig man för grovt övergrepp i rättssak. Mannen utpekades av åklagaren som ledare för en lokalavdelning av den kriminella mc-klubben Bandidos.

I november 2007, då sprängladdningen detonerade vid hennes ytterdörr, arbetade Barbro Jönsson med ett åtal om en skottlossning i Lilla Edet med kopplingar till kriminella gänget brödraskapet Wolfpack.

I december åtalade hon sex personer. Samtliga hade kopplingar till Wolfpack. Huvudmannen dömdes till fem och ett halvt års fängelse i hovrätten

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.