– Vi har inga marginaler i lantbruket. Stödet motsvarar två eller tre månadslöner per år, säger Peter Borring. Foto: Andreas Hult / SVT

Bonden Peter: ”Har inte råd att avstå pengarna”

Uppdaterad
Publicerad

Bönder som tankar fossil diesel får pengar av staten – men inte de som väljer biodiesel som är betydligt bättre för klimatet. Det borde ändras, anser lantbrukaren Peter Borring.

Han vill gärna tanka sina traktorer hemma på gården i Skänninge i Östergötland med biodiesel gjord på raps, den gröda han själv odlar, och som är mycket bättre för klimatet. Men det blir för dyrt, eftersom han i dag kan få tillbaka pengar på skatten om han istället tankar fossil diesel.

Den första juli höjs dieselstödet med en krona till 2 kronor och 43 öre per liter. Peter Borring säger att han inte har råd att avstå från pengarna.

– Vi har inga marginaler i lantbruket. Stödet motsvarar två eller tre månadslöner per år.

”Bättre producera eget bränsle”

Peter Borring, som också är ordförande för LRF i Östergötland betonar att dieselstödet är ett sätt för många länder, däribland Sverige, att stötta det inhemska jordbruket och att han och hans kollegor därigenom kan konkurrera prismässigt med sina produkter. Men han anser också att det vore bättre om fler skulle tanka sina traktorer med biodiesel, gjord av svenska råvaror.

– Dels är det en strategisk fråga, att vi kan köra på ett bränsle som produceras inhemskt. Det skulle göra svenskt lantbruk mindre sårbart. Dels skulle det vara bättre för klimatet om vi producerar vårt eget bränsle istället för att importera olja från till exempel Ryssland, säger han.

Klimatbonus

Enligt en undersökning från LRF är det endast 8 procent av Sveriges lantbrukare som använder biobränsle i sina traktorer och andra arbetsmaskiner.

Peter Borring hoppas att politikerna framöver kan hitta nya sätt att stödja jordbruket så att fler börjar tanka förnybara drivmedel istället för fossil diesel.

– Jag har respekt för att det är problematiskt med regelverket kring detta, men vi vill gärna se någon form av klimatbonus till de lantbrukare som kör på hundra procent förnybart. Det vore rätt väg att gå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.