Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelsson riktar kritik mot media. I klippet ovan svarar UG-reportern på advokatens känga Foto: Iman Tahbaz/SVT

Bonnesens advokat avfärdar grovt svindleri – kritiserar SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleddes rättegången mot den tidigare Swedbank-vd:n Birgitte Bonnesen. Hon åtalas för bland annat grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation. Bonnesens advokat Per E Samuelson säger till SVT att granskningen inte avslöjar några olagligheter.

– Ingen borde ha blivit åtalad och det är fel att hon har blivit åtalad. Bankens budskap var hela tiden korrekt, allsidigt och nyanserat, säger han.

Enligt Bonnesens advokat Per E Samuelson blir rättegången hans klients chans till revansch att förklara vad som egentligen hände hösten 2018. 

– Det samlade budskapet som min klient gick ut med 2018 och 2019 var sant och korrekt. Sen har ni journalister klippt och klistrat och det är ju er frihet men det kan hon inte ställas till svars för.

Han fortsätter.

– De citaten ni tagit ut är ju korrekta men hon kan inte stå till ansvar för era rubriker, kommentarer och bildsättningar. En intervju på tio minuter klipps ner till tre sekunder.

Efter granskningen fick Swedbank fyra miljarder kronor i sanktionsavgift för allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker.

– Det betyder att den svenska Finansinspektionen ägnar sig åt en eftersyn. Det här hände 2020 när de löper med mediedrevet. Men mellan 2007 och 2018 riktade Finansinspektionen ingen anmärkning alls mot bankens verksamhet, säger han.

SVT publicerar nu hela intervjun med Birgitte Bonnesen från 2018. Se det tidigare opublicerade materialet här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ljög Birgitte Bonnesen under intervjun med SVT? I videon kan ni se en av de centrala intervjuerna i åtalet, som gjordes av SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i oktober 2018. Foto: SVT

Svindleri och Marknadsmanipulation

Svindleri innebär att någon sprider vilseledande uppgift bland allmänheten för att påverka priset på en vara, värdepapper eller annan egendom. En vilseledande uppgift kan till exempel vara felaktig information om att en stor affär är klar eller att den ekonomiska situationen i ett företag är betydligt bättre än den i själva verket är. Detta för att påverka allmänheten eller investerare att satsa pengar i företaget. Brottet svindleri kan alltså begås om till exempel en styrelseledamot sprider vilseledande uppgift om ett företag för att locka till sig investerare som i sin tur blir lurade och gör en dålig affär.

Marknadsmanipulation handlar framför allt om handel eller läggande av order på värdepappersmarknaden som kan påverka aktiekurserna på ett falskt eller vilseledande sätt. Det kan till exempel gå till så att någon som redan har många aktier i ett företag vill att aktiekursen ska gå upp och därför köper ytterligare enstaka aktier vid ett stort antal tillfällen och lyckas höja aktiekursen lite varje gång.

Den som gör så kan dömas för brott, även om personen inte visste att det var brottsligt och inte ens har sålt några aktier. 

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.