Borg skriver ned tillväxtprognosen

Publicerad

På måndagen presenterar Anders Borg vårbudgeten.
På söndagen gästade han Agenda, och sa att han tror att arbetslösheten kommer att öka.

– Vi räknar med att arbetslösheten fortsätter stiga i år och kanske en bit in på nästa år, sade finansminister Anders Borg i söndagens Agenda.

Borg nämnde satsningen på utbildningsplatser som tidigare presenterats som ska göra fler personer rustade för arbetsmarknaden – att de ska kunna ta jobben när de väl kommer.

Borg påpekade att den ekonomiska krisen i Europa inte är över, vilket är en av orsakerna till pessimismen vad gäller arbetslösheten.

Finansministern ville dock inte ge någon exakt prognos i siffror för arbetslösheten utan hänvisade till vårbudgeten som presenteras på måndagen.

Att Borg han misslyckats att ge en korrekt prognos för arbetslösheten – förra året var han mer optimistisk – förklarar han med eurokrisen.

– Världsekonomin utvecklades sämre än vi trott. Vi fick tillbaka ett varv av eurokrisen.

Kris och offentliga finanser

Enligt Anders Borg är det långtifrån säkert att krisen är över nu.

– Vi kan mycket väl kan få ett varv till av osäkerhet, sade Borg och hänvisade till läget i bland annat Spanien och Grekland.

För de offentliga finanserna är Borg mera optimistisk.

– Vi landar på ett underskott på 1,5 procent i år och någon procent nästa år och sedan är vi tillbaka på balans och rätt stora överskott.

Trögt, långsamt och segt

I budgeten som Anders Borg lägger fram på måndagen kommer tillväxten att hamna på 2,2 procent för 2014, en rejäl sänkning från den tillväxt på tre procent som regeringen förväntade sig i december i fjol.

Förklaringen är även här den fortsatta eurokrisen. Först 2015 tror regeringen på en högre tillväxt.

För i år blir tillväxtprognosen något bättre än spådomen i december. Nu spås en tillväxt för 2013 på 1,2 procent jämfört med 1,1 procent.

– Vi har en mycket trög, långsam och seg utveckling i svensk ekonomi, sade Anders Borg i Agenda.

Borg jämförde återigen med euroländerna där många länder redovisar negativ tillväxt.

– När jag lyssnar på vad min spanska och italienska kollega säger är det alldeles uppenbart att det finns kvarstående risker. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudget 2013

Mer i ämnet