Börsjättar varnar för företagsflytt

Uppdaterad
Publicerad

Förra året använde sig 40 till 50 av de största företagen i Sverige av avancerad skatteplanering som gjorde att staten gick miste om sju miljarder kronor i skatteinkomster.

Det avslöjar i dag Skatteverket som svar på den kritik man fått mot ett nytt lagförslag.

Det har blivit årets bråk mellan näringslivet och Skatteverket. Det handlar om ett lagförslag som bygger på en utredning där skatteverket vill försämra ränteavdragen för företagen för att stoppa avancerad skatteplanering.

Flera börsbolag varnar för att huvudkontor kan komma att lämna Sverige om förslaget att begränsa avdragsrätten för interna ränteutgifter blir av.

AB Volvo skriver i ett remissvar att förslaget ”skulle medföra mycket allvarliga konsekvenser för AB Volvo att bedriva en effektiv affärsverksamhet med Sverige som bas”, uppger DI.

I fjol vann investmentbolaget Investor ett skattemål i Regeringsrätten som innebär att bolag kan slippa betala skatt genom att kvitta vinst mot ränteavdrag i nybildade dotterbolag, vars enda syfte är att minska skatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.