”Bosi” satt instängd i en lägenhet i 28 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter 28 år av isolering från omvärlden på grund av grov social fobi och en dysfunktionell familj har ”Bosi” nu levt ett år i frihet.

– Jag är en av få människor i den här världen som har åkt tidsmaskin, säger Bosi enligt Expressens reporter Erik Wiman som uppdagade fallet.

Som 13-åring försvann Bosi från skolan och Socialtjänstens försök att utreda situationen och få tillbaka honom misslyckades. Han blev sittandes isolerad i familjens lägenhet i Haninge, södra Stockholm.

– Där fanns en social fobi från början. Skolan gick först ganska bra men efter ett tag kändes det för stort för honom. Han kommer från ett hem där det fanns våld och en enorm social problematik, berättar Erik Wiman under SVT:s Morgonstudion.

Försökte söka hjälp

Allt eftersom blev omvärlden ett större hot för Bosi, men samtidigt hade han en stark längtan över att komma ut.

– Han visste att det fanns ett annat liv där ute. Och han försökte få hjälp, men förmådde aldrig att förmedla sin historia.

På vilket sätt?

– Under nätterna kunde han ibland ringa 112. Men när någon svarade la han på, han visste inte hur han skulle förklara sin situation.

En tidsresa

Bosi betraktade omvärlden från sitt fönster, men kunde varken ta del av det sociala livet eller den digitala evolutionen som försiggick.

– Han hade inte hållit i en gammaldags mobiltelefon. Men han vet hur man svarar i en smarttelefon nu, men ringer ogärna själv, förklarar Wiman.

Hittades av systern

Det var hösten 2020 som Bosi hittades i lägenheten av sin syster.

– Hennes första ord när hon hittade mig i köket var ”Här sitter du i mörkret”, berättar han i en reportageserie av Expressen.

– Jag kommer inte ihåg vad jag sa till henne där, men jag kom att tänka på att jag kunde sagt ”Jag har levt hela mitt liv i mörkret sedan du och jag särades åt som syskon”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.