Bosse minns Tipsextra

Uppdaterad
Publicerad

Inför Tipsextrajubleet ringde Rapportwebben upp Bosse Hansson, en av Tipsextras verkliga stöttepelare. Det var Bosse som kommenterade den första sändningen, från en specialbyggd och inte helt betryggande ställning alldeles invid planen. -Hade den fått en hård boll på sig hade både den och jag rasat.

Mycket improvisation

Överhuvudtaget var det ganska mycket improvisation i början.

-Det var tekniskt oerhört komplicerat. Vi hade ju inga satellitöverföringar och sådant som ger smidiga möjligheter i dag. Ofta fick det kopplas upp improviserade ledningar från Midlands via London och platser på kontinenten hem till Sverige, och tillfälliga överföringsstationer sattes upp.

Det fanns en reservberedskap hemma i studion, för att i nödfall kunna kommentera från TV-bild, men den behövde sällan eller aldrig tas i anspråk.

Första gången

Tipsextra var första gången som ett land direktsände fotboll från ett annat lands liga. I England var det många som hade svårt att sätta sig in i att engelsk fotboll kunde intressera svenskar.

-Sweden??? !What are you doing here? kunde man få höra. Då fick man förklara att engelsk fotboll fanns på våra tipskuponger och att många svenskar var intresserade.

-Fast samtidigt var det väldigt lite man visste. En av sakerna som Tipsextra betydde var att svenskarna lärde sig mycket mer om de engelska lagen. Och det fick många att skaffa sig ett engelskt favoritlag. Man kanske såg ett lag man tyckte spelade bra, eller någon spelare man gillade särskilt, eller så var det några man tyckte synd om, och så hade man ett engelskt favoritlag. Som man sedan följde i Tipsextra.

Tottenham

Bosses eget engelska favoritlag är Tottenham Hotspur. Det engagemanget började långt före Tipsextra-tiden.

-Det var när jag var ganska liten, då vann de först division 2 som det hette på den tiden, näst högsta serien, och därpå vann de division 1 direkt. Jag blev intresserad av dem, de hade en del spännande spelarprofiler.

-Men sedan dess har jag ju inte haft mycket glädje av dem..., säger den luttrade Spurs-supportern, som i samma andetag konstaterar att årets säsong är bättre än på länge med i skrivande stund en fjärdeplats.

Nödvändigt vara på plats

Bosse kommenterade närmare ett 40-tal matcher på plats. I dag kommenteras många utländska matcher från en studio i Sverige, men det var inte aktuellt på den tiden.

-Det var absolut nödvändigt att vara där. För det första var det mycket information man måste skaffa sig på plats, det fanns ju inte alls dagens möjligheter med datorer och sådant. Dessutom deltog vi i det rent tekniska arbetet med att få uppkopplingar att fungera osv. Och så var det ju hur TV-produktionen såg ut, det var mestadels översiktsbilder, och hade varit ganska svårt att kommentera från TV-bilden, även om man kommit på tanken.

Sedan kom ”nybörjarpojkarna”

Även om många förknippar just Bosse Hansson med Tipsextra var det ju många andra inblandade. Lars Gunnar Björklund var ofta den som höll samman sändningen i studion men kommenterade även.

-Leif Larsson var i mycket organisatören bakom, den som jobbade i veckorna mellan sändningarna också.

-Och sedan kom ju ”nybörjarpojkarna” Ingvar Oldsberg, Agne Jälevik, Fredrik Belfrage, Arne Hegerfors.

Putte på äventyr

Några av de första sändningarna kommenterades faktiskt av en legendar från en äldre era – Putte Kock.

-Putte var ju en man som ville ha det serverat för sig. Han tog inte reda på mycket i förväg. Minnesvärt är när han anlände till Stoke, som vi rätt ofta sände ifrån de första åren, och klev ut från stationen fram till en taxi. Putte vände sig till chauffören och begärde att bli körd till hotellet. Varpå chauffören tittar upp på honom och pekar på hotellskylten tio meter bort...

Torbjörn Jacobsson

Firas med jubileumssänding

I helgen är det 40 år sedan det första Tipsextra sändes, med matchen mellan Wolverhampton och Sunderland på en isig plan som premiär.

Det firas med en jubileumssändning där man får se såväl en av programmets mest klassiska matcher som en av lördagens Premier League-matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.