Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Värdet på hennes hus föll med 100 procent – så gick det sen

Uppdaterad
Publicerad

Under tidigt 1990-tal kraschade den svenska bostadsmarknaden. Men risken att historien upprepar sig är liten, enligt ekonomen Klas Eklund.

– Ekonomin är skraltig, men det ser inte alls lika illa ut som det gjorde då, säger han.

Högre räntor har orsakat lägre priser på bostäder i Sverige. Priserna har fallit med tolv procent sedan toppen våren 2022.

– Det är ett ovanligt stort prisfall, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Många minns bostadskraschen på 1990-talet med fasa. Efter en period med låga räntor höjdes de kraftigt – och vi såg dramatiska prisfall på bostäder. Inte helt olikt situationen i dag, menar Klas Eklund, som under 1980-talet jobbade för S-ledda regeringar.

– Då genomfördes dessutom förändringar i skattesystemet som gjorde det dyrare att låna. Hushållen fick en dubbel smäll, säger han.

En som fick se sitt nyförvärvade bostadsrättsradhus sjunka i värde med hundra procent 1992 är Vingåkerbon Cecilia Eriksson. Värdet på huset föll från 85 000 kr, och köptes tillbaka av föreningen för den symboliska summan 1 kr.  Nu menar hon att historien till viss del upprepar sig.

– Jag känner igen mig i äldsta sonen, säger hon.

Hör hur det gick för Cecilia i videon – och vad ekonomerna säger om risken för en ny bostadskrasch, och hur mycket mer bostadspriserna kan tänkas falla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.