Foto: SVT

Svårare hyra ut nyproducerade bostäder

Uppdaterad
Publicerad

På flera orter i Sverige börjar det bli svårare att hyra ut nyproducerade bostäder, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort. I Örebro har därför det kommunala bostadsbolaget stoppat flera projekt som skulle börja byggas i vinter.

Byggandet i Sverige ligger på rekordhög nivå. Men nu finns det nybyggda hyreslägenheter som stått tomma i över ett halvår, bland annat i Norrköping. Det rör sig om två fastigheter som ligger utanför stadskärnan där det fortfarande finns 18 lediga lägenheter trots att inflyttningen var redan i mars i år.

– Det går lite långsammare och tar lite längre tid, säger Håkan Andersson, presschef för Riksbyggen, som har hand om uthyrningen av de 266 lägenheterna.

Bostadsmarknad

– Vi räknar dock med att vi ska kunna hyra ut alla lägenheterna och enligt vår planering ska det ta ett år att fylla husen då det rör sig om så många lägenheter.

”Halverat takten”

På Sabo, som representerar de allmännyttiga bostadsbolagen, ser man en ny trend där Sverige blir allt mer tudelat: I stora delar av landet fortsatt brist på lägenheter, i andra har marknaden börjat bli mättad.

– Att dra ner på på byggtakten är något man behöver de kommande åren för att man inte ska stå med tomma lägenheter, säger Sabos vd Anders Nordstrand.

Det finns i dag ingen statistik över hur många lägenheter som står tomma i Sverige men när SVT Nyheter gör en rundringning till några av de stora kommunala bostadsbolagen i Sverige är det flera som börjar dra öronen åt sig.

-Vi har halverat takten på vår nyproduktion, säger Linda Ryttlefors kommunikationschef på Uppsalahem. Under flera år hade vi en nyproduktion på 500 lägenheter om året. Nu handlar det om 250 lägenheter. Och anledningen är att det kommit in flera privata aktörer medan vi tidigare var ensamma om att bygga hyresrätter.

”Tar längre tid”

I Helsingborg har det kommunala bostadsbolaget också blivit mer försiktigt:

– Då det är så många privata aktörer som bygger har vi beslutat att skjuta på vissa projekt, säger Helsingborgshems vd Jonas Hansson. Han befarar att de många byggstarterna i kommunen gör att det kan det kan bli svårt att hyra ut alla nybyggda lägenheter.

Det problemet har redan drabbat det kommunala bostadsbolaget i Örebro.

– Vi har haft det tufft den senaste tiden att hyra ut våra nyproducerade lägenheter. Det har tagit tid mycket längre tid än det tagit tidigare och då måste vi börja tänka om, säger Ulf Rohlén som är vd för ÖrebroBostäder.

Därför har det kommunala bostadsbolaget bestämt att skjuta på byggandet av 200 lägenheter som skulle påbörjas i höst och i vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet