Läger för flyktingar i hamnstaden Piraeus utanför Aten. Foto: TT

Böter om EU-länder inte tar emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

EU-länder som inte tar emot anvisat antal flyktingar ska få böta 250.000 euro per flykting, enligt förslag från EU-kommissionen idag. Det ingår som en del i förslaget till ett nytt system för asyl och flyktingmottagning.

– Vi har sett hur ett fåtal medlemsländer fått bära en oerhörd börda, och när medlemsländer överväldigas måste det finnas solidaritet och former för att dela på bördorna inom EU, sade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermanns i Bryssel i dag.

EU-kommissionen föreslår att det utifrån ett lands storlek och ekonomi beräknas ett referenstal för vad ett land klarar med normalt flyktingmottagande. Om detta referenstal överskrids med 50 procent ska ett fördelningssystem träda in. Övriga EU-länder ska vara skyldiga att ta emot flyktingar enligt en fördelningsnyckel.

#flykt

Kraftiga böter väntar

Om länder inte vill ta emot flyktingar ska de få betala 250.000 euro per flykting, motsvarande drygt 2 miljoner kronor. Enligt kommissionen är det en grov genomsnittlig beräkning av inledande kostnader för en flykting, för integration och utbildning innan en flykting börjar arbeta.

Större hänsyn till familjeband

Det första land en asylsökande kommer till ska fortfarande ha huvudansvaret för asylansökan, på samma sätt som i nuvarande så kallade Dublin-system. Men större hänsyn ska tas till familje- och släktband, om en asylsökande vill komma till ett visst EU-land.

Däremot ska trycket öka för att få asylsökande att stanna i anvisat EU-land. Har den asylsökande anvisats Polen men ändå tar sig till Tyskland ska ekonomiska bidrag inskränkas och det ska vara försvårande när asylansökan behandlas.

Starkt motstånd från flera länder

Förslagen till nya regler för asyl och flyktingar inom EU ska nu diskuteras. För att det hela ska träda i kraft krävs beslut av en majoritet av EU-länderna och EU-parlamentet. Flera länder, som Ungern och Slovakien, har i förväg förklarat att de motsätter sig all tvingande omfördelning av flyktingar och asylsökande inom EU.

Förlängda gränskontroller

Dimitris Avramopoulus, kommissionär med ansvar för inrikesfrågor och migration, säger att kommissionen föreslår att Sverige, Danmark, Tyskland och Österrike samt Schengenmedlemmen Norge ska kunna förlänga sina inre gränskontroller sex månader i taget, enligt TT.

Kommissionen motiverar det med att det ännu finns en risk för att asylsökande och migranter kan komma vidare från Grekland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet