Socialdemokraternas tapp är särskilt stort bland män, enligt Demoskop. Foto: TT

Ny bottennotering för S hos Demoskop

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tappar fyra procentenheter och får en bottennotering i Demoskops senaste väljarbarometer – och Moderaterna blir största parti, skriver expressen.se. Gapet mellan allianspartierna och de rödgröna växer till nästan sju procentenheter.

Demoskops väljarbarometer har aldrig tidigare visat en lägre siffra för Socialdemokraterna och de rödgröna partierna sedan mätningarna inleddes för 26 år sedan.

I den senaste mätningen svarade 23 procent att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag, jämfört med 27,3 procent i januari. De rödgröna partierna samlar 35,7 procent av väljarna, en tillbakagång med 2,7 procentenheter sedan förra månaden.

Förlorar män

Mätningen bekräftar trenden från Sifo:s mätning i januari då Socialdemokraterna noterade det svagaste väljarstödet sedan mätningarna startade 1967.

Socialdemokraternas tapp är särskilt stort bland män, enligt Demoskop.

– Under längre tid har partiet tappat mark som ett brett medelklassparti för förvärvsarbetande. Medelåldern bland sympatisörerna har långsamt krupit uppåt och de har haft svårt att vinna de unga, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till expressen.se.

Löfven: ”För lågt”

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till Expressen att stödet är för lågt.

– Det borde vara högre naturligtvis. Det sticker jag inte alls under stol med. Vi har påbörjat ett väldigt viktigt samhällsbygge som jag känner mig helt trygg med, och jag känner att det är rätt för Sverige. Vi har slutat med skattesänkningar, nu är det gemensamma investeringar som gäller, säger Löfven till expressen.se.

– Människor känner oro, inte minst i flyktingsituationen, och den oron är förståelig och jag begriper den fullt och väl.

Johansson: ”Viktigt visa på framgångar”

Opinionsraset till trots försöker arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lyfta fram det positiva.

– Det är ett väldigt uselt resultat, men jag tror att det är viktigt att vi kan visa på de framgångar vi faktist har ute i verkligheten. Arbetslösheten sjunker, vi kommer att klara miljömålen och bostadsbyggandet drar igång. Jag tror att det är sådant som är viktigt för väljarna, säger hon till SVT Nyheter.

Moderaterna störst

Moderaterna har gjort en omvänd resa jämfört med S sedan den tidigare mätningen och blir största parti: 27,2 procent ger nu sitt stöd till partiet jämfört med 23,8 procent i januari. Det sammanlagda stödet för de borgerliga allianspartierna, 42,6 procent, är det högsta på tre år i en Demoskopmätning.

Sverigedemokraterna ökar från 18,7 procent i januari till 18,8 i februari.

Fakta: Opinionen enligt Demoskop

Parti Stöd i procent Förändring*

  • S 23,0 -4,3
  • MP 5,5 -0,2
  • V 7,1 +1,7
  • M 27,2 +3,4
  • L 5,8 -0,5
  • C 6,6 -0,8
  • KD 3,0 +0,1
  • SD 18,8 +0,1

 * I procentenheter jämfört med förra mätningen.

Undersökningen gjord 26 januari-2 februari 2016 med hjälp av telefonintervjuer. 1.256 intervjuer genomfördes.

Frågan löd: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Källa: Demoskop/Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.