Foto: TT / Skärmdump

Brå inleder forskningsprojekt om kopplingen mellan brottslighet och härkomst

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådet inleder ett nytt forskningsprojekt som tittar på kopplingen mellan brottslighet och härkomst.

”Det är stor efterfrågan på ny kunskap om brottslighet bland personer med utrikes bakgrund.”, skriver myndigheten i en text på sin hemsida.

Frågan om huruvida Brå ska ägna sig åt forskning som tittar på kopplingen mellan brott och härkomst har varit omdebatterad de senaste åren.

Den senaste studien på ämnet gjordes 2005, då Brå visade att det i gruppen utrikesfödda män är fem gånger vanligare att vara misstänkt för ett sexbrott än i gruppen inrikesfödda som har två föräldrar som också är svenskfödda.

Krav från M

Under 2018 förde Moderaterna fram kravet på att gärningsmäns härkomst ska kartläggas när det gäller sexualbrott, för att öka kunskapen och kunna sätta in rätt åtgärder. Regeringen svarade då att det är upp till Brå att bestämma om en sådan undersökning behövs.

Och nu meddelar alltså myndigheten att man kommer genomföra en ny studie.

”Brå kommer nu att genomföra en studie avseende registrerade misstankar om brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund. Studien kommer innehålla liknande frågor som i myndighetens studie från 2005, men dess utformning kommer att göra det möjligt att följa utvecklingen över tid och även belysa fler frågor än i den tidigare studien.”

”Väldigt positivt”

– Jag tycker det är väldigt positivt, säger Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna till SVT Nyheter.

– Om man utreder vad den tråkiga ökningen av sexualbrott beror på så måste man titta på allt, man kan inte välja bort något. Och då ska härkomst vara en del av detta.

Ser du några risker med att man kartlägger härkomst?

– Nej, jag tror att de stora riskerna är att man inte levererar fakta, då sprids det vanföreställningar och rykten.

Olika typer av brott

Undersökningen kommer att titta på olika typer av brott, exempelvis våldsbrott, sexualbrott inklusive våldtäkt, samt olika typer av tillgreppsbrott,uppger man i den publicerade texten.

Brå skriver att en ny studie behövs för att beslutsfattare ska ha tillgång till uppdaterade underlag. Resultaten är planerade att publiceras i början av 2021.

Utöver detta skriver Brå också att det finns ”andra gräns- och migrationsrelaterade kunskapsbehov på det kriminalpolitiska området”, bland annat brott mot asylsökande.

Man kommer därför även att studera utsatthet för brott på asylboenden, svårigheter för rättsväsendet att upptäcka och utreda brott på dessa boenden och hur dessa brott kan förebyggas. Den studien är planerad att publiceras 2020.

SVT Nyheter har sökt justitieminister Morgan Johansson (S) som hänvisar till Brå för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.