Klotter utgör lejonparten av ökningen av anmälda brott i landet, enligt Brå. Foto: TT

Brå: Klotter bakom ökning av brott i juli

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda brott i Sverige fortsatte att öka i juli, visar Brå:s preliminära månadsstatistik. Ökningen beror främst på flera fall av skadegörelse i Stockholm.

Samtidigt har antalet rån mot funktionsnedsatta ökat kraftigt under året.

Coronapandemin fick under årets första månader en påtagligt minskade effekt på antalet anmälda brott i landet, jämfört med föregående år.

Men i juni bröts den nedåtgående trenden, en ökning som har fortsatt även i juli. Totalt anmäldes sex procent fler brott under månaden.

Skadegörelse ligger bakom

Enligt Brås statistik så sjunker anmälningar om misshandel mellan obekanta, rån och övrig stöld.

Samtidigt ökade antalet anmälningar om brott mot person, alltså misshandel, mord och sexualbrott, med fem procent jämfört med samma månad förra året.

Merparten av ökningen av anmälda brott i landet består av skadegörelse, främst klotter, i Stockholm. Antalet är så stort att det påverkar den totala ökade siffran för hela landet, enligt Brå.

Fuktionsnedsatta utsatta

Antalet personrån mot funktionsnedsatta har dock ökat kraftigt under årets första halva. Förra året anmäldes 31 rån – i år 173, något Sveriges Radio var först att rapportera.

Ökningen skedde främst i mars och april, samtidigt som coronapandemin gjorde sitt intåg i Sverige på allvar.

– Personer med funktionsnedsättning kanske inte har den där förmågan att säga nej alltid, då är man mer ett offer mot de kriminella gängen som försöker utnyttja det, säger Krister Ekberg som sitter i styrelsen för FUB, en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning, till SR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.