Brandkåren vill ha fler med utländsk bakgrund

Publicerad

Brandkåren vill nu locka fler personer med utländsk bakgrund till att bli brandmän. Förhoppningen är att det ska överbrygga språkbarriärer och öka säkerheten vid släckningsarbeten, främst i en del av storstädernas förorter.

-Vid ett tillfälle kastade ungdomar sten på oss, säger Ilhan Demir, befäl på Södertörns Brandförsvar.
-Jag fick tag på en kille och talade med honom på hans eget språk.

Tror du att det hjälpte?

-Absolut.

Pengarna, som kommer från EU:s sociala fond, är på totalt 7,5 miljoner kronor och går bland annat till Brandförsvaret på Södertörn, utanför Stockholm.

-Vi är cirka 300 som jobbar med utryckningstjänst, varav 18 med utomnordisk bakgrund. De måste bli fler, säger Christer Flodfält, fackligt ombud inom Brandförsvaret.

”Ett jätteviktigt projekt”
Med mångfaldsprojektet är ett syfte att bredda rekryteringen, inte minst när det gäller att få in ny personal med en annan bakgrund än den svenska.

-Ett jätteviktigt projekt, enligt brandmannen Nadia Jelili vid Södertörns Brandförsvar.

Att brandmän attackeras med stenar och andra föremål har på senare år, till och från, blir vardagsmat. Men nu finns förhoppningen att en ökad mångfald kan bli en brygga mellan Räddningstjänst och stökiga ungdomsgäng.

Thomas Jonasson
thomas.jonasson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer