Foto: Marko Säävälä/TT

Brårapport: 116 fall av dödligt våld under 2022

Uppdaterad
Publicerad

Det dödliga våldet ökade under 2022 jämfört med föregående år, visar nya siffror från Brå. Andelen av fallen där skjutvapen använts har ökat, samtidigt som dödligt våld i parrelationer minskar.

Ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att det konstaterades 116 fall av dödligt våld i Sverige under 2022, vilket är tre fler än föregående år.

Rapporten visar att den totala mängden dödligt våld ökat, och att det skett en ökning i dödligt våld med användning av skjutvapen. Under 2022 användes skjutvapen i 63 av de 116 konstaterade fallen av dödligt våld, en ökning med 14 procentenheter från 2021.

Dödligt våld i parrelation minskar

Däremot minskade det dödliga våldet i en parrelation, som under 2022 uppgick till 10 fall – att jämföra med 19 fall under 2021, skriver Brå på sin hemsida.

– Dödligt våld i närstående parrelation är en antalsmässigt liten kategori, vilket innebär att resultaten kan variera ganska mycket från år till år. Därför bör man tolka de årliga förändringarna med försiktighet, säger Jan Lundbeck, statistiker på Brå.

Regionala skillnader

Av storstadsregionerna uppmättes den största ökningen av dödligt våld i polisregion syd. Där ökade fallen från 18 till 30 under förra året, samtidigt som antalet rapporterade fall minskade i polisregion Stockholm, skriver Brå.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.