Foto: TT

Bred samsyn om svensk försvarspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Försvarminister Karin Enström (M) och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt (V) ser med oro på utvecklingen i Ukraina.

Det råder en bred politisk samsyn om att hotbilden mot Sverige har förstärkts efter konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

I SVT:s Gomorron möttes Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) och försvarsminister Karin Enström (M) för att diskutera svensk försvarspolitik i skuggan av oroligheterna i Ukraina. De båda är överens om att Rysslands agerande får konsekvenser för det svenska försvaret.

– Om vår omvärld förändras och Ryssland uppträder aggressivt och bryter mot folkrätten mot sina grannar, då får det konsekvenser för Sveriges säkerhet och för vårt försvar, säger Jonas Sjöstedt.

Mer pengar till försvaret kan en av konsekvenserna bli, menar Sjöstedt och tillägger att det inte föreligger något omedelbart hot mot Sverige men vi måste se över hur det påverkar oss.

– Det handlar också om inriktningen på vårt försvar. Vi har till exempel satsat stora resurser i Afghanistan, vi har deltagit i EU:s stridsgrupper som har varit väldigt dyra, samtidigt har försvarsförmågan på hemmaplan blivit sämre. Omställningen från värnpliktsförsvar till yrkesförsvar har inte varit lyckad, säger Jonas Sjöstedt.

Ytterligare anslag

Sjöstedt får medhåll av försvarsministern om att konflikten mellan Ryssland och Ukraina påverkar den svenska försvarspolitiken, men ingen av dem vill säga exakt hur.

– Det här är en allvarlig situation och det ryska agerandet är oacceptabelt. Här visar Ryssland sina stormaktsambitioner och det här påverkar hela Europas säkerhet, säger försvarsminister Karin Enström (M).

– Exakt vilken påverkan det kommer att få för Sverige är svårt att säga i dag. Vi är beredda att se om det behövs ytterligare förstärkningar och ytterligare anslag. Det här är ett hot mot Europas säkerhet och det måste vi ta i beaktande när vi utformar vår säkerhetspolitik.

Så sent som bara för ett år sedan ansågs ju inte Ryssland utgöra något större hot mot Sverige?

– Förra året gjorde försvarsberedningen en omvärldsbedömning. Allt man då befarade men hoppades inte skulle inträffa har inträffat och då är vi i ett annat läge. Och då är det viktigt att vi tar det i beaktande.

Nu råder det alltså ingen politisk oenighet om försvaret?

– Vi är inte överens i frågan om Nato-medlemsskap, säger Jonas Sjöstedt. För att ha en trovärdig alliansfrihet måste vi ha en försvarsförmåga. Då måste vi välja att prioritera förbandsverksamheten i Sverige istället för insatser typ den i Afghanistan.

– Jonas har fel. Vi ökar vår förmåga genom att både kunna verka inom Sverige och internationellt. Det är inte två olika saker, utan det svenska försvaret har lärt sig mer genom att delta i internationella insatser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.