Foto: SVT/TT/Guardian

Brevet från USA till Sverige: Hjälp oss fånga Snowden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick ett brev med en uttrycklig begäran om hjälp från amerikanska myndigheter när visselblåsaren Edward Snowden sommaren 2013 flydde från Hong Kong och blev strandsatt i Moskva. SVT:s Dokument inifrån har tagit del av dokumentet som i Sverige skickades till både polisen och regeringen.

Rubriken på brevet som SVT:s Dokument Inifrån tagit del av är ”Urgent notification”. Det skickades från en tjänsteman vid USA:s ambassad i Danmark till polismyndigheterna i Danmark, Norge, Sverige och Finland den 27 juni 2013.

I brevet beskrivs hur den spionmisstänkte Edward Snowden tagit sig till Moskvas internationella flygplats, och att de amerikanska myndigheterna inte vet var han har för avsikt att åka vidare – dock att han skulle kunna komma med ett direktflyg till vart och ett av de fyra mottagarländerna.

Dokumentet påminner om att Snowden fått sitt amerikanska pass indraget, och beskriver hur de amerikanska myndigheterna är beredda att omedelbart ordna det pappersarbete som krävs för ett utlämnande från vilket land han än reser till (”from whichever country he travels to from Moscow”).

Tackar för hjälp

Avslutningsvis uttrycker FBI sin tacksamhet för all hjälp man kan få från de mottagande ländernas myndigheter (”to each of your services for its continued partnership and for any assistance that can be provided on this important matter”).

Juristen Ignicio Vita har på Right Livelihood-stiftelsens uppdrag utrett vilka risker som skulle uppstå för Edward Snowden om han kom till Sverige. Han har tidigare inte tagit del av det amerikanska brevet men konstaterar:

– USA kommer att begära honom utlämnad så fort han landar i Sverige. Det kan man utgå från kommer att hända.

Oro för konsekvenser

Brevet skickades förutom till polisen, också direkt från USA:s Stockholmsambassad till det svenska jusititiedepartementet. Där tolkades det enligt vad SVT erfar, som att en svensk hjälp till  Snowden skulle riskera det viktiga polissamarbetet länderna emellan.

Oron för dramatiska konsekvenser är dock överdriven, enligt flera bedömare. Wilhelm Agrelll, professor i underrättelseanalys, svarar nej på frågan om ett mottagande av Snowden skulle få några konsekvenser för det svensk-amerikanska underrättelsearbetet. Enligt Agrell utspelas det samarbetet på en annan nivå, en annan våning, än den offentliga debatten.

– Vi har de här våningsplanen, och det spelar ingen roll vem som håller tal var eller får asyl var, eller vem som finns i Sverige eller inte, säger Agrell till SVT:s Dokument inifrån.

”Sverige en vän”

Också före detta NSA-chefen Michael Hayden tillbakavisar i en SVT-intervju att ett mottagande av Snowden skulle få några stora konsekvenser för underrättelsesamarbetet:

– Skulle vi bestraffa Sverige genom att neka er tillgång till amerikansk underrättelseinformation på grund av det? Det skulle i mina ögon vara samvetslöst. Sverige är en vän till USA!

I fjol tilldelades Snowden under uppmärksammade former det så kallade alternativa Nobelpriset av Right Livelihood-stiftelsen.

Stiftelsen har under det gångna året varit pådrivande i en kampanj för att göra det möjligt för Snowden att komma till Sverige. Man har bland annat arrangerat en resa för svenska riksdagsledamöter, och haft flera kontakter med regeringen.

Det politiska stödet för ett mottagande av Snowden har emellertid varit svalt, åtminstone efter att Miljöpartiets Valter Mutt i fjol föreslog att regeringsplanet borde användas för ändamålet, och Right Livelihood-stiftelsens kampanj är nu avslutad.

Edward Snowden kunde inte åka vidare från Moskva sommaren 2013. I stället blev han kvar och beviljades tillfällig asyl i Ryssland där han sedan dess blivit kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.