Folkhälsovetaren Andreas Vilhelmsson menar att bristande resurser och stress leder till att läkare tar till receptblocket istället för att remittera patienter till psykologisk behandling. Foto: Janerik Henriksson/TT / Lunds universitet

Experter varnar: Brist på psykoterapi kan ha lett till ökad förskrivning av antidepressiva

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer ska patienter i första hand erbjudas psykologisk behandling vid lindrig och medelsvår depression. Men efterfrågan är större än tillgången. Det kan vara en drivande faktor bakom den allt ökande förskrivningen av antidepressiv medicin enligt experter som SVT har talat med.

Sedan början av 2000-talet har antalet svenskar som tar antidepressiva läkemedel fördubblats i landet. Ungefär en miljon svenskar äter dem. Det är fler än någonsin och Sverige hör nu till de länder där befolkningen tar mest antidepressiv medicin i världen. 

Efterfrågan större än tillgången 

Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer ska vården i första hand erbjuda psykologisk behandling vid lindrig och medelsvår depression. Men flera experter som SVT har talat med menar att efterfrågan på terapi är större än tillgången.  

– Ångest och depression av lindrigare typ är vanligt idag och enligt rekommendationerna borde första behandlingsalternativ vara psykoterapi men det finns inte tillräcklig tillgång på psykoterapeutisk behandling, säger Ing-Marie Wieselgren som är psykiatrisamordnare på SKR, Sveriges kommuner och Regioner. 

Folkhälsovetaren Andreas Vilhelmsson, forskare vid Lunds universitet, är oroad över utvecklingen: 

-Vi har en pressad primärvård utan tillräckliga resurser och på det en ännu mer pressad psykiatri. 

Läkare tar till receptblocket 

Han menar att bristande resurser och stress leder till att läkare tar till receptblocket istället för att remittera patienter till psykologisk behandling. 

– Det tar tid och kostar mer, även om riktlinjerna förordnar det. Därmed finns det en risk att man enbart behandlar symtom istället för att identifiera och behandla orsaken till problem, säger Andreas Vilhelmsson. 

Bo Runeson, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet, ser också ett problem om man väljer läkemedel före en mer allsidig behandling som innehåller både psykologisk hjälp och familjeinterventioner. 

– Då kan resultatet bli att man inte tar itu med de problem som man har på sin arbetsplats eller i sina nära relationer. 

Tror du att ett skäl till den höga förskrivningen av antidepressiv medicin är att människor inte får tillgång till andra psykologiska behandlingsformer?  

-Det tror jag och den resursen behöver byggas ut, säger Bo Runeson. 

Socialstyrelsen följer inte upp 

På Socialstyrelsen vet man inte om vården följer de nationella riktlinjerna.  

– Jag kan inte svara på hur det ser ut med psykologisk behandling runt om i landet eftersom det inte är uppgifter som vi får in i vårt patientregister för närvarande. Just nu ser vi bara diagnoser och läkemedelsbehandling. Men det är meningen att vi ska följa upp det.  

När kommer ni göra det? 

– Det vet jag inte. Men vi ser alla fram emot det, säger Ylva Ginsberg, medicinskt sakkunnig i vuxenpsykiatri på Socialstyrelsen. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.