Brons till SVT i världens roligaste aprilskämt

Uppdaterad
Publicerad

Året var 1962 och SVT fick halva Sverige att springa till garderoben för att rota fram en nylonstrumpa att dra över tv:n. Nu har det klassiska aprilskämtet utsetts till världens tredje roligaste av den amerikanska sajten Museum of Hoaxes. Här nedan ser du hela topp tio-listan över världens roligaste april-lurendrejerier.

#1 – Den schweiziska spaghettiskörden, 1957

Listan toppas av BBC:s ovanligt lyckade aprilskämt där man tutade i britterna att man i Schweiz på grund av den milda vintern lyckats få en ovanligt ymnig spaghettiskörd. Nyheten ackompanjerades av bilder på bönder som plockar långa spaghettistrån ur träd. Flera tittare hörde av sig och ville veta hur de skulle bära sig åt för att odla sin egen spaghetti.

Se filmen på Youtube

#2 – Sidd Finch, 1985

Amerikanska Sports Illustrated skrev ett reportage om underbarnet Sidd Finch som skulle börja spela för baseballaget Mets. Han hade aldrig tidigare spelat baseball, men kunde kasta bollen hårdare, snabbare och mer precist än någon annan i historien. Tidningen påstod att Sidd Finch hade lärt sig den svåra kastkonsten av en poet i ett tibetanskt kloster. Tidningen ringdes ner av Mets-fans som tackade sin lyckliga stjärna som fått en så begåvad spelare i sitt lag.

#3 – Färg-tv på sekunden, 1962

Vid den här tiden fanns bara en tv-kanal i Sverige och den sände i svartvitt. SVT:s tekniska expert Kjell Stensson meddelade då i en nyhetssändning att man kommit på en revolutionerande metod för att tittarna snabbt skulle kunna få färg-tv – allt man behövde göra var att dra en nylonstrumpa över skärmen. Tusentals människor gick på aprilskämtet.

Se filmen på Öppet arkiv

#4 – Frihetsklockan à la Taco Bell, 1996

Den amerikanska snabbmatskedjan Taco Bell meddelade att man köpt nationalklenoden The Liberty Bell i Philadelphia och att den hade döpts om till Taco Liberty Bell, något som väckte enorm bestörtning och ilska hos hundratals människor.

#5 – San Seriffe, 1977

Brittiska The Guardian publicerade en sjusidig special om den lilla örepubliken San Seriffe i Indiska oceanen. Ingående och ömsint beskrevs landets geografi och kultur. The Guardians redaktion blev nedringd av läsare som ville veta mer om det idylliska semestermålet ? som aldrig existerat.

#6 – President Nixon, 1992

Programmet ”Talk of the nation” i amerikanska public service-radion meddelade det överraskande beskedet att Richard Nixon skulle ställa upp i presidentkampanjen igen. Hans nya slogan skulle vara ”Jag gjorde inget fel och jag kommer aldrig göra om det”. Nyheten ackompanjerades av utdrag ur vad som sades vara Nixons kandidattal. Lyssnarna, som hört av sig ursinniga och chockade, fick först mycket senare i programmet veta att det hela var ett skämt.

#7 – Alabama ändrar pi:s värde, 1998

I nyhetsbrevet ”New mexicans for science and reason” meddelades att staten Alabama lagstiftat om att ändra den matematiska konstanten pi från 3,14159 till det ”bibliska värdet” 3,0. Nyheten spreds över hela världen via internet och slutade med att Alabamas lagstiftare överöstes med samtal från människor som protesterade mot den nya lagen.

#8 – Hamburgaren för vänsterhänta, 1998

Hamburgerkedjan Burger King publicerade en helsidesannons i USA Today för att lansera ett nytt tillskott till menyn – hamburgaren för vänsterhänta. Hamburgaren skulle innehålla samma ingredienser som vanligt men var vriden 180 grader för att bättre passa landets 32 miljoner vänsterhänta.

#9 – Varmhuvade isborrare, 1995

Discover Magazine rapporterade att en högt ansedd biolog funnit en helt ny art i Antarktis – den varmhuvade isborraren. Dessa fascinerande varelser hade beniga plattor på huvudet, som försedda med tusentals blodkärl, kunde bli brännande heta. Det gjorde att djuret kunde borra sig igenom is med hög hastighet vilket bland annat användes för att smälta isen runt pingviner som varelsen sedan åt upp. Djuren skulle också har varit ansvariga för Antarktis-upptäckaren Philippe Poissin år 1837. Tidningen fick fler brev om denna artikel än om någon annan i tidningens historia.

#10 – Planeterna och tyndkraften, 1976

Den brittiske astronomen Patrick Moore meddelade i BBC:s Radio 2 att lyssnarna skulle vara med om en unik astronomisk händelse klockan 9.47 på morgonen ? och de skulle uppleva den i sitt eget hem. Planeten Pluto skulle nämligen passera bakom Jupiter, vilket skulle minska jordens dragningskraft rejält. Moore informerade lyssnarna att om de hoppade upp i luften i exakt rätt ögonblick, skulle de få en känsla av att flyta i luften. Strax efter klockan 9.47 ringde hundratals människor till radiostationen för att berätta att de faktiskt lyft från marken.

Frida Pettersson Normark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.