Snöskottning – inte helt ofarligt för hjärtat. Foto: Scanpix

Därför kan kyla orsaka hjärtproblem

Publicerad

På vintrarna drabbas betydligt fler av hjärtinfarkt än på somrarna, men hittills har man inte vetat varför.

Ny svensk forskning pekar nu ut kroppens egna bruna fett som en tänkbar förklaring.

Det är väl känt att hjärt- och kärlsjukdom drabbar hårdare vintertid. Många patienter upplever att deras problem förvärras då. Vårdguiden avråder personer med kärlkramp att göra fysiskt ansträngande saker, som att skotta snö, när kylan kommer.

Statisitken visar också att hjärtinfarkt är mycket vanligare i Norrbotten än i sydliga län som Halland. Teorierna om varför det är så har varit många; man talar om genetiska förutsättningar, kost och motion, men har aldrig säkert kunna bevisa att någon av förklaringarna är bättre än den andra.

Och egentligen var det heller inte alls forskargruppen, som leds av Yihai Cao på Karolinska institutet i Solna, mening att göra det.

Förbränns när vi fryser

Yihai Cao som är professor i vaskulär biologi, alltså läran om vår blodkärl, hade ett helt annat syfte med sin forskning. Gruppen hade börjat intressera sig för kroppens bruna fett och ville veta exakt hur det fungerar hos människor.

Hos djur har flera studier visat att brunt fett är en sorts värmelager. När smådjur behöver hålla uppe kroppstemperaturen på vintern använder de lite av sitt bruna fett för att skapa energi. Även hos människor har man nyligen kunnat visa att när vi fryser förbränns det bruna fettet.

Det bruna fettet brukar betraktas som ”bra” fett, medan det vita kan vara skadligt. När kroppen använder upp sitt bruna fett omvandlas vitt fett till brunt och man förlorar lite av de skadliga vita fettdepåerna.

Alltså borde det vara en fiffig bantningsmetod att försöka förmå kroppen att förbränna brunt fett, så den själv kan omvandla sitt vita fett och bli av med det tänkte forskarna.  De bestämde sig för att studera vad som händer om man placerar möss i kylrum, där temperaturen hålls till fyra grader. För att efterlikna situationen hos överviktiga människor valde man ut möss som hade anlag för hjärt- och kärlsjukdom.

– Vi trodde verkligen att de här mössen skulle börja må bättre efter någon vecka i kylrummet, säger Yihai Cao. Om de förbränner det vita fettet borde det vara bra för hjärta och kärl.

Kan lagras i blogkärlen

Men det blev precis tvärtom. De nedkylda mössen fick ännu mer åderförkalkning, plack och fettproppar i blodkärlen. Resultaten var tydliga och mycket överraskande för forskarna.

– Våra studenter som gjorde experimenten var först oroliga att de gjort fel på något sätt, säger Yihai Cao med ett leende. Allt pekade ju åt ett helt annat håll än vi trott. Vi gjorde om försöken flera gånger för att vara alldeles säkra att de verkligen stämmer.

Men det var alltså verkligen så att det potentiella sättet att behandla övervikt gav oönskade bieffekter. Kylan ökade på det aterosklerotiska placken – i dagligt tal åderförkalkning – i kärlen samt såg till att mängden skadliga fettprotein, så kallade lågdensitetslipoproteiner (LDL) blev större. Båda de effekterna ökar risken för hjärtinfarkt. Även om försöksmössen alltså brände brunt och vitt fett ledde det till värre hjärt- och kärlsjukdom.

Teorin är nu att fettet när det förbränns lagras in i blodkärlen.

Klä sig varmt

Yihai Caos grupp på institutionen för mikrobiologi, tumör och cellbiologi samarbetar med Linköpings universitet, men också med flera kinesiska forskargrupper. I Kina har man nu påbörjat liknande försök på människor, där försökspersonerna hålls nedkylda under långa perioder. Än så länge är resultaten inte klara, men enligt Yihai Cao tyder allt på att samma fenomen som kunnat iakttas hos mössen verkar finnas hos människor också.

Vid kyla förvärras hjärt- och kärlsjukdom och mer fett lagras in i blodkärlen.

Än så länge är det för tidigt att dra några säkra slutsatser av resultaten, men Yihai Cao tycker ändå att man kan uppmana personer med hjärt- och kärlsjukdom att försöka klä sig extra varmt vintertid samt se över hur mycket statiner och andra läkemedel de använder, när det är som kallast.

Dessutom tror han att aktivering av brunt fett kan vara en förklaring till varför just nordbor drabbas så hårt av hjärt- och kärlsjukdomar. I Sverige är det den absolut vanligaste dödsorsaken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer