Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Muharrem Demirok (C) är starkt kritisk till Ebba Buschs (KD) utspel – se partiledarna debattera i klippet. Foto: SVT

Busch: ”Islam behöver anpassa sig till svenska värderingar”

Uppdaterad
Publicerad

KD vill använda EU-medel för att uppmuntra den som inte tillämpar sin tro enligt europeiska värderingar till återvandring. Ebba Busch menar att Islam ska utövas på ett ”sätt som är förenligt med svenska värderingar” – annars är man inte välkommen.

– Då bör man inte få asyl, då bör man lämna. Man bör veta att man inte är välkommen i Sverige, säger Ebba Busch.

Men utspelet möter kritik.

Ebba Busch vill att Sverige ska vara ett land där kristna, muslimer och judar kan leva sida vid sida. För att det ska kunna ske menar hon att Islam behöver tillämpas ”på ett sätt som är förenligt med svensk lag, med svenska värderingar.”

SVT: Finns den typen av värderingar inom svenska kristna samfund som till exempel Livets ord eller Jehovas vittne?

– Jag vill vara tydlig med att det stora problemet i Sverige inte är tillämpningen av kristen tro, det finns enskilda exempel på avarter. Däremot så har vi ett omfattande problem med Islams framfart i Sverige. Det är en stor skillnad. Vi har inte alls den typen av problem med tillämpningen som vi har av Islam i Sverige.

Till Dagens nyheter säger Ebba Busch att hon vill utreda om det går att använda EU-medel för att uppmuntra muslimer att återvända till sina hemländer.

”Hör inte hemma på svenska gator och torg”

Hon menar att det i dag finns exempel på utövande av Islam som inte är förenlig med svenska värderingar:

– Titta på firandet på svenska gator efter Hamas pogrom mot judar den sjunde oktober. Det är ett mycket precist och färskt exempel på ett uttryck för Islam, praktiserandet av muslimsk tro i Sverige som inte hör hemma på svenska gator och torg.

DN har talat med Sveriges muslimska förbund, där uttalandet möter kritik. Även Centerpartiets Muharrem Demirok är kritisk.

– Det här bidrar till den fortsatta polariseringen och sprickan vi ser i Sverige, säger han i Aktuellt.

Riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD), som internt brukar ses som företrädare för KD:s ”vänsterfalang”, vill inte kommentera Busch utspel. Men säger, i ett bredare resonemang om en valrörelse som kantas av anonyma nätkonton och dåd mot en moské:

– Vi lever i en tid där jag tror att vi skulle behöva hitta ett annat språkbruk.

Se hela debatten mellan Busch och Demirok här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.