Busch Thor (KD) i Agenda.

Busch Thor (KD) håller fast vid Alliansregering

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor visade ingen tveksamhet om vilken regering hon vill se när hon intervjuades i Agenda.

– Vi i Alliansen fortsätter gå fram gemensamt. Det vore oansvarigt att spekulera i något annat, sade hon.

– Vår hållning står fast, Sverige behöver en ny regering, sade Ebba Busch Thor och hävdade att det i riksdagen finns ett mycket större stöd för en Alliansregering än för den sittande regeringen.

Hon tillade att hon förstår om det finns en frustration bland väljarna över att partierna inte kommit längre i regeringsbildandet, men sade att det var först i dag som det slutgiltiga valresultatet kommit och att det visar att statsministern bör avgå.

Agenda

Ska pröva stödet för Löfven i riksdagen

Om inte Stefan Löfven avgått självmant innan dess, så kommer Allianspartierna att pröva stödet för honom i riksdagen när det blir omröstning om statsministerposten om en dryg vecka, sade Busch Thor och framhöll att hon då är säker på att det kommer att visa sig att Löfven inte har stöd i riksdagen för att sitta kvar.

Stefan Löfven har varit tydlig med att hans parti inte kommer att stödja en Alliansregering. Du har varit tydlig med att en röst på KD innebär en röst på en ny regering – men det ser inte ut som att ni får stöd av Socialdemokraterna?

– Vi har inte ens suttit ner och diskuterat med dem än. Men det kan öppnas möjligheter när verkligheten hinner ikapp Stefan Löfven och han tvingas avgå. Därför har vi gemensamt bjudit in S till förutsättningslösa samtal, sade Ebba Busch Thor.

Avfärdar regering med KD och M

Hon avfärdade också alternativet att hennes parti ska bilda regering tillsammans med Moderaterna.

– Det vore otroligt oansvarigt att spekulera i en sådan utveckling. Vi i Alliansen står stadigt gemensamt. Sedan är det upp till Stefan Löfven att visa om han menar allvar med blocköverskridande överenskommelser.

Ebba Busch Thor tror inte heller på att Sverigedemokraterna skulle låta en rödgrön regering sitta kvar.

– Hur skulle de förklara det för sina väljare? Jag tror inte de reder ut det.

Se hela intervjun i Agenda (Länk till SVT Play)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet