Busch Thor: Olycklig diskussion inom Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas Jan Björklund föreslår att Alliansen och Socialdemokraterna i framtiden ska bilda en gemensam regering.

Men förslaget ratas av Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som istället tycker att Alliansen ska satsa all kraft på att få till en ny alliansregering.

– Det är klart att det är olyckligt att vi och Liberalerna gör olika bedömningar av hur skadlig Socialdemokraternas politik är säger Ebba Busch Thor (KD) till SVT.

I torsdags berättade Jan Björklund (L) för Dagens Nyheter att Liberalerna vill att Alliansen bildar regering tillsammans med Socialdemokraterna för att stänga ute Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, om Alliansen blir mindre än det rödgröna blocket i nästa val.

Men Björklunds förslag får kritik bland övriga partiledare.

– Jag tror inte att det är ett realistiskt och handlaingskraftigt alternativ, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till SVT Nyheter.

Busch Thor vill istället att Alliansen satsar på att få ett så stort stöd som möjligt och visa väljarna att man gör allt man kan för att få till en ny alliansregering. Att inte göra det signalerar att man inte tar väljarnas åsikter på allvar, menar hon.

Vill inte söka stöd hos SD

Kristdemokraterna kommer oavsett valresultat att rösta för Alliansens statsministerkandidat, rösta mot Stefan Löfven och inte söka stöd eller samarbete med Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor.

– Vi för en kraftig kritik mot Socialdemokraterna. De för landet i fel riktning. Det är inte bara ord och man kan inte säga det i ena stunden och i andra stunden att Löfven ska sitta kvar.

Centerledaren Annie Lööf anser precis som Liberalernas ledare Jan Björklund att en Alliansregering inte kan vara beroende av Sverigedemokraterna. Men hon är inte beredd att gå lika långt som Björklund och bilda en gemensam regering med S och Alliansen om de senare blir det mindre blocket.

Positiva signaler från S

– Det är inte vår uppgift att se till att Socialdemokraterna kan prenumerara på makten. Fokus är på en stark alliansregering.

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra har sågat idén om en gemensam regering med S och Jonas Sjöstedt (V) menar att förslaget skulle spela Sverigedemokraterna i händerna.

– Den bästa alliansregeringen är den som väljarna väljer och det spelar roll hur man röstar om två år. Alla andra regeringar skulle vara sämre för Sverige. Vi vill byta ut Stefan Löfven, säger Kinberg Batra.

Socialdemokraterna har varit positiva till Björklunds invit, samtidigt ställer man krav för att eventuellt regera med Alliansen – det är att även Miljöpartiet ska ingå i regeringen.

– För oss är samarbetet med Miljöpartiet viktigt, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Sjöstedt (V): En dålig idé

Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, tycker att ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna och Alliansen är en dålig idé.

– Det är en dålig idé av två skäl: För det första är det omöjligt att bedriva politik som främjar jämlikhet och ekonomisk välstånd med högerinriktade partier som Liberalerna. För det andra har det visat sig att i länder med såna koalitioner – som Österrike – har högerextrema krafter växt starkt.

Björklund sa också att han vill stänga ut ”populistiska” och ”extrema” partier som V och SD. Hur ser du på det?

– Det är väldigt oroande att borgerliga partier likställer ett demokratiskt socialistiskt parti med rasister. Det är en del i att legitimera SD och säga att de är ett parti som alla andra. Alliansen ger olika besked i regeringsfrågan varje dag. Tidigare har man [inom L] lekt med tanken att samarbeta med SD, och nu svänger man och säger att det är otänkbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.