Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson vid en valaffisch med Fredrick Federley och partiledaren Annie Lööf. Foto: Janerik Henriksson,TT

C: Förtroendet för Fredrick Federley är skadat

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Fredrick Federley är skadat. Det skriver Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson i ett sms till SVT i dag. Enligt Arthursson har Federley “en längre tid” känt till att hans närstående var dömd för grova brott.

I torsdags meddelade Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley på sociala medier att han under en längre tid har mått dåligt och att han behöver samla ihop sig och hämta styrka. Bakgrunden är, skrev han, att en person som tidigare stått honom nära är dömd för oerhört allvarliga brott och att de nu gått skilda vägar. 

Det handlar om en man som 2014 dömdes till ett långt fängelsestraff för bland annat flera grova våldtäkter mot barn.

C: ”Han har vetat om detta under en längre tid”

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson skriver i ett sms till SVT Nyheter att centerledningen fick kännedom om brotten “på måndag eftermiddag den 23 november, dagen innan det blev allmänt känt”. Arthursson skriver också att det i samtal med Federley “framkommit att han har vetat om detta under en längre tid” och att det har “skadat förtroendet för honom”.

Sjukskriven till sista januari

Federley, som också är andre vice ordförande i Centerpartiet är i dag sjukskriven till den sista januari nästa år. Arthursson skriver: “Tids nog får vi diskutera vad detta betyder för hans politiska framtid. Där är vi inte nu.” 

Federley är också vice ordförande i den liberala partigruppen i EU-parlamentet. Gruppens talesperson Luc Vernot skriver i ett mejl till SVT att han i dag inte har några kommentarer angående Federleys framtid i parlamentet. 

SVT Nyheter har sökt Fredrick Federley som på onsdagen i ett sms har svarat att han nu är sjukskriven och inte kan genomföra intervjuer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.