Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Ådahl (C) tror inte det skulle bli ett stort problem att landsbygdsbor skulle kunna ”sälja” sin rabatt till någon som bor i storstan. Foto: Per Sjöberg/SVT

C vill ge landsbygdsbor bensin- och dieselrabatt

Uppdaterad
Publicerad

Alla som bor på landsbygden och har en bil ska få en rabatt på tre kronor litern för bensin och diesel. Det här föreslår Centerpartiet som en del i partiets alternativ till regeringens ekonomiska politik inför nästa år.

Centerpartiet föreslår att alla som har en bil och som bor på landsbygden ska få rabatt vid pump på tre kronor per tankad liter bensin eller diesel. Exakt hur rabatten ska komma kunden till godo är oklart, men Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomiska talesperson, tänker sig ett samarbete med bensinbolagen för att utforma en lösning som gör det enkelt att ge rabatten till de som är kvalificerade direkt vid tankning.

– Vi har många på landsbygden nu som tampas med extrema bränslepriser och som förblir på extrema nivåer. Då måste vi göra något nu. När regeringen nu sänker priset med någon krona eller egentligen bara några ören, det duger inte, säger Martin Ådahl.

Risk att landsbygdsbor ”säljer” rabatten

De som bor i storstäder, i närheten till storstäder eller i större städer får inte del av den här rabatten enligt förslaget. De får därmed heller inte den skattesänkning som regeringen planerar vid årsskiftet som ger 40 öre lägre dieselpris och 14 öre lägre bensinpris.

Det finns ett tak på 1 100 kronor i det stöd som Centerpartiet föreslår – vilket motsvarar uppåt 2 000 mil för en normalbil, enligt Centerpartiets uppskattning. Samtidigt erkänner man risken att en landsbygdsbo med bil som inte används kan ”sälja” sin rabatt till en stockholmare som åker förbi på väg upp till fjällen.

– Det är viktigare att de som nu är extremt hårt trängda av de här bränslepriserna och inte har något alternativ får den här möjligheten. Om någon sedan ger bort den till en stockholmare på något vis så är det inte den största katastrofen, utan det är att vi inte gör någonting för alla de som har det så tufft just nu, säger Martin Ådahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.