C vill ha tidigare utbildning för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vässar sin integrationspolitik och föreslår nya krav på att asylsökande ska få språkundervisning eller praktik redan på asylboendet. Det ska säkerställas genom nya upphandlingskrav på de entreprenörer som driver asylboenden.

På fredag samlas 600 centerpartister för kommundagar i Norrköping. Huvudnumret blir partiets nya förslag på integrationsområdet. SVT har tagit del av tre av dem som går ut på att snabba på de nyanländas inträde på arbetsmarknaden.

Två av förslagen innebär nya krav på Migrationsverket. För det första ska det ställas sysselsättningskrav vid upphandlingen av asylboenden så att den asylsökande erbjuds utbildning, svenskundervisning eller praktik redan under sina första veckor i Sverige.

– Det är helt avgörande för att vi ska kunna sänka kostnaderna på sikt för det svenska flyktingmottagandet. Ju fler som kommer i arbete och tjänar sina första egna pengar och bidrar till samhället, ju mer tjänar både den enskilda och samhället i stort, säger Annie Lööf (C).

”Bör klara nya krav”

Dessutom ska Migrationsverket redan tidigt i asylprocessen påbörja valideringen av den nyanländas kompetens.

– Det ska vara en naturlig uppgift för Migrationsverket och ske redan under de första veckorna.

Nyligen aviserade Migrationsverket att de behöver nyanställa cirka tusen personer för att mäkta med att hantera flyktingströmmen till Sverige.

Men enligt Annie Lööf bör de klara av Centerpartiets nya krav.

– Det handlar om att komplettera bemötandet med att se vilka yrkeskunskaper och examen de nyanlända har så att de lotsas bättre in i samhället. Jag tycker att det är en rimlig arbetsuppgift för Migrationsverket.

Ni har regerat i åtta år och valideringen är fortfarande ett stort problem. Varför har ni inte lyckats bättre?

– Det är bara att erkänna att vi inte kom tillräckligt långt. Här behöver vi göra mer och vårt förslag handlar om att det inte bara ska vara Arbetsförmedlingen som ska validera.

”Flyktingar inget problem”

Strax före jul föreslog Kristdemokraterna att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregel istället för permanenta som i dag. Ett syfte var att påverka antalet flyktingar som söker sig till Sverige. 

Men det är en linje Centerpartiet inte är beredda att skriva under på.

– Det är inget problem att människor kommer till vårt land, problemet är att vår integration har varit alldeles för dålig under en lång rad av år och regeringar.

Sprickan mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna gäller även rätten att välja eget boende där KD vill skrota dagersättningen för dem som väljer det alternativet istället för de bostäder Migrationsverket erbjuder. 

– Det är ett bra inslag i svenskt flyktingmottagande att människor själva får välja var de vill bo. Det säger väl sig självt, ingen vill väl bli tvångsplacerad någonstans.

Spricka mellan KD och C

Centerpartiet vill inte heller sänka etableringsersättningen som KD har föreslagit. Istället vill man trappa av den enligt samma modell som gäller försörjningsstöd, tidigare socialbidrag. 

– Får man ett halvtidsjobb så ska inte etableringsersättningen försvinna utan trappas av under två års tid.

Sprickan mellan Kristdemokraterna och Centerpartiet bottnar i ideologiska motsättningar. Statsvetaren Tommy Möller menar att de kan bli svåra att förena.

– Centerpartiet har en väldigt principiell liberal politik som i princip innebär fri invandring. Dessutom har man en mycket generös politik för integration medan de signaler vi sett från Kristdemokraterna går åt ett annat håll. Det här innebär att det finns en växande motsättning inom den borgerliga alliansen, säger han.

  • 1: Erbjud sysselsättning på alla asylboenden

Det ska ställas krav i upphandlingarna på att alla entreprenörer som driver asylboenden ska erbjuda de boende en sysselsättning, såsom praktik, språkundervisning eller utbildning. Möjlighet att komplettera sin utbildning kan också vara bra och viktigt.

  • 2: Tidigare inventering och validering

Inventering av nyanlända asylsökandes kompetenser och validering av deras utbildning måste påbörjas av Migrationsverket samtidigt som asylprocessen i syfte att underlätta en snabb introduktion på arbetsmarknaden.

  • 3: Gör om etableringsstödet så att det lönar sig att arbeta

Centerpartiet vill införa en ny modell med mer jobbstimulans, där etableringsstödet efter sex månader trappas ned med 25 procent varje halvår om personen jobbar heltid. Jobbar personen halvtid trappas stödet ned med 12,5 procent. På så sätt lönar det sig mer att ta ett jobb inom ramen för etableringsplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer