Genrebild. C vill satsa 600 miljoner kronor per år för att säkra tillgången på specialistkompetens runt om i landet. Foto: TT

C vill låta fler sjuksköterskor studera vidare med lön

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tjugo åren har antalet specialistsjuksköterskor inom vården minskat med nästan 7.500 personer. Det har lett till stora problem med inställda operationer, brist på vårdplatser och långa vårdköer.

Regeringen har öronmärkt 300 miljoner kronor som stöd till landstingen för att ge fler sjuksköterskor möjlighet att bli specialistsjuksköterskor med studielön och utbildningsanställningar. Men Centerpartiet går ännu längre och vill nu satsa 600 miljoner kronor per år för att säkra tillgången på specialistkompetens runt om i landet.

– Det är ett incitament för kommuner och landsting att se till så att fler sjuksköterskor väljer att vidareutbilda sig och få full lön. Svensk vård behöver fler utbildade och drivna personer för att kunna korta köer och få fler operationer, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

”Skandal att de ofta får ta tjänstledigt”

Hon menar att det även handlar om en rättvisefråga:

– Det är ju en ren skandal att sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig ofta får ta tjänstledigt, studiemedel och studera utan lön medan deras läkarkollegor får göra specialisttjänstgöring fast med lön.

Centerpartiets satsning motsvarar ungefär halva lönen för de drygt 2.600 sjuksköterskor och barnmorskor som tog examen det senaste året. Den andra halvan är upp till arbetsgivarna att betala.

Förbundet vill ha lagändring

På Vårdförbundet är man skeptisk till om landstingen och kommunerna verkligen kommer vara villiga att undvara de sjuksköterskor som vill gå vidare med en specialistutbildning.

– Vi vet redan att lokala chefer har svårt att släppa de sjuksköterskor som vill läsa vidare. Bara att tappa en enda sjuksköterska kan leda till personalbrist och då tvingas man stänga ned vårdplatser, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Istället för ytterligare pengar vill Vårdförbundet se en lagändring som tvingar arbetsgivarna att inrätta tillräckligt med utbildningsanställningar så att behovet av specialistsjuksköterskor täcks. Men det är inget som Centerpartiet stödjer.

– Nej, vi väljer att gå fram med dessa incitamentspengar som finns i dag, men som vi vill fördubbla så att fler får chansen att vidareutbilda sig. Men det är klart att om arbetsgivarna inte tar sitt ansvar så måste vi säkerställa kompetensen inom vården med både fler sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, säger Annie Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.