Akutsjukhuset S:t Görans sjukhus drivs sedan 1999 av vårdkoncernen Capio. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Capio kan säljas till internationell vårdjätte

Uppdaterad
Publicerad

Vårdföretaget Capio, som driver bland annat S:t Görans akutsjukhus i Stockholm, håller på att hamna i utländska händer. Capios styrelse rekommenderar nu aktieägarna att acceptera vårdbolaget Ramsay Générale de Santés nya mångmiljonbud.

I juli dök ett första bud upp från Ramsay, sedan Capio börjat analysera förutsättningarna för att sälja bolagets verksamhet till Frankrike och Tyskland. Då var budet för lågt, enligt styrelseordförande Michael Wolf.

Senare i augusti presenterade Capio ett förslag om att sälja Capio Frankrike till franska Vivalto Santé. Under veckan följdes det upp med ett höjt bud från Ramsay, till totalt 8,2 miljarder kronor.

Det är en prisnivå som vi tycker ta höjd för den nordiska verksamhetens potential, säger Wolf till TT.

”Bättre alternativ för Capios aktieägare”

Styrelsen var dock tveksam till att ta risken med den acceptansgrand på 90 procent av ägarna som Ramsay först ställde upp och vidhöll för aktieägarna att det var bättre att sälja den franska verksamheten och istället satsa på Norden.

Sedan sänkte nu Ramsay kravet på 90 procent ner till 75 procent. Och då anser vi att vi får en transaktionsrisk som är signifikant lägre. Därför blir det här alternativet bättre för Capios aktieägare, säger Wolf till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.